A június eleji torockói nyaralásunkkor egyik vacsorára ezt főzte Magdi, a Bitai Panzió háziasszonya, a receptet is tőle kaptam. Nagyon finom volt, ezért már itthon is meg kellett csinálnom 😋. Van már két csorba a blogomon, de ez most egy kicsi más....
A hozzávalókat nem mértem mindent pontosan, de ha valaki kedvet kap az elkészítéséhez, tehet bele más zöldségeket is, vagy más arányban és mennyiségben, ízlés szerint.
Annyiban különbözik a megszokott csorbától, hogy ebben paradicsom és sűrített paradicsom is van, s ez adja a szép pirosas színt neki.
Hozzávalók: 2 sárgarépa, 2 kisebb krumpli, egy nagy karalábénak kb. negyede-harmada, egy-egy marék borsó és zöldbab, 1 közepes paradicsom, 1-2 szelet piros húsú paprika, pl. kápia, 1 közepes-nagyobb hagyma, 1-2 kanál olaj vagy zsír, só, őrölt bors, egy csokor friss lestyán, 2-3 evőkanál házi gulyáskrém, (a torockói receptben sűrített paradicsom szerepelt, nekem most nem volt), 1 mokkáskanál vagy ízlés szerint több Maggi Borş, vagy Borş Magic (ezek csak Romániában kaphatók), de citromlével vagy ecettel helyettesíthetjük,
a húsgombóchoz: 20-25 dkg darált hús (nálam pulyka), só, bors, egy fél felvert tojás, 1 kisebb hagyma, kevés olaj a dinszteléséhez, 2 kanál zsemlemorzsa.
a húsgombóchoz: 20-25 dkg darált hús (nálam pulyka), só, bors, egy fél felvert tojás, 1 kisebb hagyma, kevés olaj a dinszteléséhez, 2 kanál zsemlemorzsa.
Elkészítése:
A leveshez apróra vágtam a hagymát, sóztam, majd a zsíron megdinszteltem. Hozzáadtam a megtisztított és feldarabolt zöldségeket (a paradicsom és a paprika kivételével), amikkel tovább pároltam. Ezután még sóztam, borsoztam, beletettem a lestyánt, a kis kockákra vágott, héj nélküli paradicsomot. Felengedtem vízzel, hogy ellepje a zöldségeket, és elkevertem benne a gulyáskrémet. Így főztem jó fél puhára, ekkor hozzáadtam a kápia kockákat, és készre főztem. A végén hozzáadtam a Borş fűszert.
Közben összeállítottam a húsgombócokat. Egy kis hagymát egész apróra vágtam, az olajon megpároltam, majd az összes ehhez való hozzávalóval bekevertem. Kis gombócokat formáztam, és sós vízben megfőztem őket. Ekkor szűrőkanállal áttettem a kész levesbe, és a főzővízből is öntöttem még hozzá, amit előzőleg átszűrtem.
Nagyon finom, jó étvágyat hozzá!
Közben összeállítottam a húsgombócokat. Egy kis hagymát egész apróra vágtam, az olajon megpároltam, majd az összes ehhez való hozzávalóval bekevertem. Kis gombócokat formáztam, és sós vízben megfőztem őket. Ekkor szűrőkanállal áttettem a kész levesbe, és a főzővízből is öntöttem még hozzá, amit előzőleg átszűrtem.
Nagyon finom, jó étvágyat hozzá!
Nagyon guszta, és finom leves.... kölcsön is veszem a receptet és én is elkészítem.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, főzd meg te is, biztos ízlik majd. Jó étvágyat és jó egészséget hozzá!
VálaszTörlésNagyon guszta, finom lehet ! Nem lehet egyből a levesbe főzni a gombócokat?
VálaszTörlésKöszönöm Éva! De lehet, de így ha külön főzzük egyszerűbb, mert látjuk mikor kész a leves, és mikor főnek meg a gombócok. És a gombócok főzővize egy kicsit habos lesz, mint a húsleves, de így szép átlátszó marad a levesünk, főzővízből pedig lehet leszűrve önteni hozzá.
TörlésPróbáld ki, nagyon finom, kicsit savanykás, pont ilyen nyári meleg napokra való 😊.
Nagyon ritkán készítek csorbát, pedig jó kiadós és szeretjük is.
VálaszTörlésA te levesed nagyon guszta, szívesen elfogadnék egy tányérral. :)
Köszönöm szépen Iza, mi is szeretjük, bár nálunk sem készül túl sűrűn. Finom volt most a torockói a nyaralásunkkor, ezért is készítettem gyorsan el itthon is 😊.
TörlésCsodás levest készítettél, ez a csorba nagyon guszta lett. Egyszer majd én is elkészítem.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, neked is csak ajánlani tudom, mert nagyon finom 😊.
TörlésEz egy jó gazdag zöldségleves húsgombóccal. Hasonlót szoktam készíteni, de nem savanyún. legközelebb kipróbálom így is.
VálaszTörlésKöszönöm Ani, próbáld ki. Majd kíváncsian várom, hogy hogy ízlik, mi nagyon szeretjük 😊.
TörlésNagyon ínycsiklandozó, tápláló leves és gyönyörű színe van. Még a húsimádók is szeretni fogják.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, finom volt. Már Torockón a nyaralásunkkor mikor ettük, akkor is nagyon ízlett 😊.
Törlés