2022. január 10., hétfő

Sütőporos fonott kalács - négyes fonással



Sárgadinnye- és áfonyalekvárral ettük




Már régóta foglalkoztatott a négyesfonás, de mindig valami ördöngösségnek tartottam. Most rászántam magam, és egy videó segítségével könnyen sikerült elsajátítanom. Így elsőre meg voltam elégedve vele 😊. 

Nem kelt tésztával, csak egy gyors sütőporossal kísérleteztem, amit reggelire szántam, mert szeretünk reggel vajjal és lekvárral megkent kalácsot enni. Kicsit lazább kalácsra számítottam, hisz egy egész tasak sütőport tettem bele, de így is finom lett.
Legközelebb kelt tésztából is sütök majd hasonlót, hisz itt a tél, ilyenkor szeretem legjobban a kelt tésztákat sütni.

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 6 dkg olvasztott vaj vagy margarin, 2-3 evőkanál cukor, 1 tojás sárgája, 1 egész tojás fele, csipet só, 1,5 dl tej, 2 kiskanál kakaó + 1-2 evőkanál cukor,a kalács megkenéséhez: az egész tojás másik fele.

Elkészítése:
A lisztben elkevertem a sütőport, az olvasztott vajat, a 2-3 evőkanál cukrot, a tojás sárgája és az egész tojás felét-kétharmadát, csipet sót és 1,5 dl tejet. Dagasztógéppel bekevertem a tésztát, mint egy élesztős tésztát.
Ekkor kettéválasztottam, és az egyik felébe szintén a gép segítségével beledogoztam a 2 kiskanál kakaó, az 1-2 evőkanál cukor és kevéske tej keverékét. Mindkét tésztából gyúródeszka hosszúságú rudat formáztam, és a videót figyelve megfontam.
Tepsibe tettem, megkentem a maradék tojással, és előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütöttem.

A megformált rudak

Már megfonva

Tepsiben, lekenve tojással

Kisülve...

...és kicsit közelebbről



16 megjegyzés:

  1. Ügyes vagy megelőztél nekem is ez a négyesfonás mumusnak tűnik de szeretném én is kipróbálni. Nagyon szép lett és finom lehet a kalácsod!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, főleg ilyen finom lekvárokkal 😊. Várom majd a te fonott kalácsodat!

      Törlés
  2. Nagyon szép és különleges lett. Nem is hallottam eddig sütőporos kalácsról. Nem kellett várni az összeállítás után?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Ani! A neten nézelődtem, és megláttam a sütőporos kalácsokat, aztán összeállítottam a saját verziómat. Gondoltam ez gyorsabb. De persze egészen más mint a kelt tésztából, de ez is finom volt. Itt nem kellett semmit várni, legalábbis én nem pihentettem 😊.

      Törlés
  3. Igazi mestermű, nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon ügyes vagy és jól is néz ki és legfőképp finom lehetett. Én már készítettem hatosfonással is, de a négyest még nem próbáltam. Én is videó segítségével készítettem a hatosfonatot, bent van a blogomban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Lívia, finom volt. Akkor te még ügyesebb vagy, mert a hatosfonás már tényleg szakértelmet kíván 😊.

      Törlés
  5. Tetszik a "kétszínűsége", nagyon ügyesen megfontad. Finom foszlósnak tűnik, házi lekvárokkal pedig csakis mennyei lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, finom volt, főleg a lekvárokkal 😊.

      Törlés
  6. Szégyen ide, meg oda, én egyszer próbálkoztam, de valahogy nem igazán sikerült, aztán azóta csak egyféle "normális" kalácsot sütök (néha) - de ez a tiéd tényleg jól néz ki...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen! Más mint a kelt tésztából, az az igazi kalácsnak, de ez is finom volt 😊.

      Törlés
  7. Nagyon szépen megfontad a kalácsot, és a lekvárral megfont szeletkék nagyon kívánatosak.Nekem soha nem sikerül a fonás, még a hármas sem, nemhogy a négyes. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Éva, finom volt a házi lekvárokkal. Majd kelt tésztából is próbálkozok valamikor a négyesfonással, és ha sikerül, megmutatom 😊.

      Törlés
  8. Katika! Durumlisztből, laktózmentes vajjal, laktózmentes tejjel, kakaót kihagyva, csak tojássárgájával megsütöttem ezt a kalácsot ételallergiás unokáimnak. Nagyon finom lett, és ilyet kérnek húsvétra is. Örülök a receptnek, hiszen nagyon hamar elkészült, és szerették a lányok. Köszönöm a receptet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ilyen nagy sikere kett, és ennyire ízlett a lányoknak ! 😊
      További jó sütést kívánok!

      Törlés