2022. január 13., csütörtök

Disznósajt házilag - avagy rakott belsőségek






Szeretjük a disznósajtot, és gondoltam én is tudok ilyet csinálni 😋. A piacon, ahova járok nagyon szép belsőségeket lehet kapni, főleg ha akkor veszem meg, amelyik nap friss áru érkezik.
Ebben a disznósajtban - vagy mondhatnám rakott belsőségnek -  biztos nincs semmi adalék, csak a színhúsok, vagyis a gondosan megtisztított belsőségek. Biztos készítek majd máskor is ilyet, de akkor több paprikát teszek bele, hogy szebb színe legyen, és kicsit több bőrkét is elbírt volna, de nem panaszkodok, mert nagyon finom, ízletes lett, igazi téli elemózsia.

Hozzávalók: sertés szív, máj, nyelv, vese, bőrke, só, fokhagyma, babérlevél, pár szem szegfűbors, szemes bors, borókabogyó, koriander, egy-két csipet majoránna, 
az összeállításnál az aszpikhoz: az arány 1 dl vízhez 2 púpozott teáskanál zselatinpor és ízlés szerint pirospaprika.

Elkészítése:
A húsokat megmostam, megtisztítottam, feldaraboltam nagyobb darabokra. Az alábbi képen látottaknak kb. az egyharmadából készítettem most, a többit lefagyasztottam. Ez a mennyiség egy 5 dl-es tégelybe pont belefért. 
A máj kivételével mindent odaállítottam főni a fűszerekkel, sós vízben, kb, 2 óra kellett neki, kis lángon. A májat külön főztem, só nélkül, rövidebb ideig, és majoránnát csak ebbe tettem.
Mikor minden megpuhult, kisebb darabokra vágtam össze. A főzővízből 1,5 dl-t átszűrtem és felforraltam 3 púpozott teáskanál zselatinporral. Ízlés szerint még sóztam, borsoztam, és elkevertem benne kevés pirospaprikát is.
A húsokat beletettem frissen tartó fóliával kibélelt tégelybe, úgy hogy mindenből jusson mindenfelé. Ráöntöttem a még meleg aszpikot, kicsit megigazgattam, hogy a léből mindenhova kerüljön, majd hideg helyre tettem dermedni. Csak másnap ettünk belőle először, addigra már szépen lehetett szeletelni.

A hozzávalók még nyersen: bőrke, nyelv, hátul a máj, szív és vese.
Ennek kb. az egyharmadát használtam fel, a többi ment a fagyasztóba,
egy-egy újabb főzetre.

Elkezdtem főzni

A megfőtt húsok feldarabolása

Már tégelybe töltve, az aszpikkal leöntve

Tálalásra készen, de még egyben



8 megjegyzés:

  1. Hát ez a disznósajt nagyon finom lehetett, és nagyon jól is néz ki. Kedvemre való. Én is kifogom próbálni, elkészítem. Bár én a nyelvet, vesét nem szeretem, de majd helyettesítem mással.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, készítsd el, biztos ízlik majd.

      Törlés
  2. Nagyon jó ötlet. Nem tűnik nehéznek és milyen jól nèz ki! Mi is szeretjük a disznósajtot, de még nem is jutott eszembe, hogy főzzek. Abált szalonnát, fejet szoktam készíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani, nagyon finom volt, aki szereti a belsőségeket, annak biztos ízlene. Mi a tüdőn kívül mindet szeretjük. Az abált szalonna is kedvelt téli csemege, szoktam azt is csinálni. A fejhús is nagyon finom, ehhez sajnos mi nem tudunk hozzájutni...

      Törlés
    2. Nem tudom az előbb küldte-e el a megjegyzést, ezért inkább teszek egy próbát még egyszer.
      Szóval … én nem nagyon rajongók a belsőségek iránt, viszont aki szereti annak bizony jól jön ez a recept. A házilag készített mindig finomabb mint a boltban vásárolt. :)

      Törlés
    3. Köszönöm Iza, csak ez jött meg...
      Mi szeretjük a belsőségeket, csirke, sertés, egyaránt, kivéve a tüdőt 😊. A bolti disznósajtot is szeretjük, az is ízlik nekünk, de ebben tudjuk hogy mi van benne 😊.

      Törlés
  3. Olyan jó ötleteid vannak. Gyerekkoromban a házi disznóvágáskor mindig készült ez is, de én akkor ránézni sem bírtam. Később megszerettem. A téli időszaknak is megvannak a maga csemegéi, szerintem ez az egyik legfinomabb. Nagyon szépre sikerült.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Nea! Nálunk is készült régen a disznóvágások alkalmával. Finom volt!
      Lassan kéne újra csinálnom egy kisebb darabot, mert van még a mélyhűtőben nyersanyag 😊.

      Törlés