2021. december 28., kedd

Sajtos-paprikás tallér gofrisütőben sütve Szilveszterre, és nevezés Ani "Múlik az idő" című blogjátékára


 Mindenkinek kellemes, örömteli vidám Szilvesztert kívánok!

 





Nemsokára itt az év vége, a Szilveszteri mulatságok, az eszem-iszom ideje. Pár nappal előbb már össze lehet állítani a menüt, ahonnan nem hiányozhatnak a finom sós rágcsálni valók sem.

"Múlik az idő" címmel ötletes blogjáték van Aninál, ahol a kitétel az, hogy valami mutassa az idő múlását a képen. Ami nem feltétlenül egy óra. 😊 Erre jelentkezvén gondolkoztam, hogy mi is felelne meg erre a játékra, aztán kitaláltam, hogy süthetnék sajtos tallért. 

Van egy régi, még gyerekkoromból való tallérsütőnk, de most gofrisütőben próbáltam ki, nemhiába, múlik az idő, lehet változtatni.... A tallérok tésztája a régi receptem szerint készült, csak kicsivel több pirospaprikával, és alkalmazkodva a gofrisütő formájához, négyszögletes lett. Múlik az idő, változik a forma is és az íz is, mert a gofrisütőben valahogy más lett az íze is, de ez is nagyon finom, és jó ropogós.

Sajnos múlik az idő, túl gyorsan is.... bár nagyon rég volt, mikor gyerekkoromban Anyukámmal ezzel a régi sütővel sütöttünk, most mégis úgy tűnik nekem, mintha nemrég lett volna, mikor az otthoni konyhában vidáman együtt ténykedtünk.... nagyon szép volt...

A régi és az új sütésforma....

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 7-8 dkg margarin, 1 kisebb tojás, 1 mokkáskanál sütőpor, 2  kiskanál só (vagy ízlés szerint), 6 dkg reszelt sajt, kb. 1 dl tejföl, köménymag, kb. 2 kiskanál törött paprika,
esetleg a sütőlap vagy a tészta megkenéséhez: olaj vagy zsír.

Elkészítése:
Ez is családi sütés volt. A hozzávalókat összegyúrtam, aztán a férjem egész vékonyra kisodorta, majd hullámos vágóval olyan nagy négyzeteket vágtunk, amekkora a gofrisütőben elfér. 
A tésztát beletettem a sütőbe, rácsuktam a tetejét, de sütés közben egy-kétszer kinyitottam, hogy lássam mennyire sül a tészta. Akkor a legjobb, amikor a tallér kicsit barnult már,  akkor lett finom ropogós. A pirospaprikától kicsit erősebb színűre kell sütni, mert csalóka a színe.
Sütés előtt egész kicsit meg is lehet olajozni ecsettel a tésztát, de nem szükséges.

A vékonyra kisodort és feldarabolt tészta

A tallérok a gofri sütőben, mindjárt készek



18 megjegyzés:

  1. Az idő az múlik, kíméletlenül...
    Nagyon jó ötlet gofrisütőben sütni sós tallért. Anyukámnak is volt tallérsütője, Nővéremnél lehet, megvan még. Nekem csak gofrisütőm van.
    Jó hangulatú szilveszterezést kívánok Nektek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Melinda, Nektek is vidám szilveszterezést kívánok!

      Törlés
  2. Nosztalgikus történet, szép nagyon...és a kompozíció is az lett! :-)

    VálaszTörlés
  3. Jó kis ropogtatni való és elkészíteni sem nehéz. Olyan hangulatosak lettek a képeid, hogy már most egy óév búcsúztató buliban érzem magam. Sikerekben gazdag, vidám és reményteljes új évet kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Nea, örülök hogy a képeimtől már óév búcsúztatón érzed magad 😊. Neked is vidám Szilvesztert és egy boldog új esztendőt kívánok!

      Törlés
  4. Jó kis recept és ötletes ebben a sütőben sütve! Az idő múlását igencsak érezzük már ebben a korban főleg.A játékról most hallok határidőt nem tudom de lehet hogy már el is szaladt:-)) Kellemes óév búcsúztatást és boldog újévet kívánok az egész családnak /édesapádnak, lányodéknak /!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Éva, az egész család nevében! Nektek is boldog, szerencsés új esztendőt kívánunk, sok szeretettel!
      Ani játéka január 6-ig tart, még jelentkezhetsz rá 😊:
      http://korsocska.blogspot.com/2021/12/mulik-az-ido-jatek-ujevre.html

      Törlés
  5. Nagyon finom rágcsálni valót találtál ki Szilveszterre, és nagyon jól néz ki. Az idő nagyon múlik és kíméletlenül Nagyon jó nosztalgikus emlékezés az édesanyádra. Sikerekben gazdag és reményekkel teli boldog, új esztendőt kívánok az egész családodnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Lívia, Nektek is boldog új esztendőt kívánunk, jó egészséggel, mert az a legfontosabb!

      Törlés
  6. Jó szilveszterezést és
    Boldog Új Esztendőt kívánok
    sok szeretettel:ÁGI

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta ropogtatni valót készítettél szilveszterre. Eszembe nem jutott volna a gofrisütőben sütni, köszi az ötletet. Sikerekben, Egészségben Gazdag Boldog Új Évet Kívánok Neked és Kedves Családodnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük Éva, Nektek is kívánunk minden jót az elkövetkező új esztendőre! A gofrisütőben kicsit lassabban megy a sütés mint a hagyományos tallérsütőben, de újdonság volt 😊.

      Törlés
  8. Nagyon szépen köszönöm a csodás receptet. Gondolom, hogy majd küldesz képet is. BÚÉK!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani, nektek is BUÉK! Már elküldtem a levet a képekkel, még tegnapelőtt, remélem megérkezett 😊.

      Törlés
  9. Az "IDŐ" már csak ilyen: rohan... - de talán jó, hogy nem áll meg - az se tetszene.
    B.Ú.É.K. !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Boldog új 2022-es esztendőt kívánok neked és családodnak, jó egészséggel!

      Törlés