Minden kedves látogatómnak kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, sok locsolóval és piros tojással!
Húsvétonként szoktam kelt kalácsot is készíteni. Idén erre a kakaós fonott kalácsra esett a választásom, amiben nagyon jól harmonizált a kakaó és az aszalt áfonya íze...
A kisült kalács |
Megszórva porcukorral |
És felszeletelve... |
Jó étvágyat hozzá! |
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 2 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 4 dkg margarin, 4 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, 5 dkg aszalt vörös áfonya, kevés rum,
a töltelékhez: 2 evőkanál cukrozatlan kakaó, 5-6 evőkanál cukor,
a megkenéshez: 1 tojás.
a töltelékhez: 2 evőkanál cukrozatlan kakaó, 5-6 evőkanál cukor,
a megkenéshez: 1 tojás.
Elkészítése:
A tejben felfuttatjuk az élesztőt, a rumban megáztatjuk az áfonyát, majd a többi hozzávalóval bedagasztjuk a tésztát.
A tésztát duplájára kelesztjük, majd három egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket téglalap formájúra sodorjuk. A tésztalap tetejét megkenjük vízzel, és a kakaóval összekevert cukorral megszórjuk, majd felcsavarjuk. A tésztahengereket összefonjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 20-30 percet pihentetjük így, aztán megkenjük tojással, és előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük.
Ha a teteje nagyon pirulna, alufóliával letakarhatjuk.
Amikor kihűlt megszórjuk porcukorral, felszeleteljük és tálalhatjuk.
A tésztát duplájára kelesztjük, majd három egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket téglalap formájúra sodorjuk. A tésztalap tetejét megkenjük vízzel, és a kakaóval összekevert cukorral megszórjuk, majd felcsavarjuk. A tésztahengereket összefonjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 20-30 percet pihentetjük így, aztán megkenjük tojással, és előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük.
Ha a teteje nagyon pirulna, alufóliával letakarhatjuk.
Amikor kihűlt megszórjuk porcukorral, felszeleteljük és tálalhatjuk.
A megkelt tészta |
A kakaós tekercsek formázása... |
....majd összefonva már a tepsiben, megkenve tojással, és sütésre várva. |
Nagyon izgalmas párosítás a kakaó és az áfonya.Újra sütöd húsvétra? Nem szárad ki?
VálaszTörlésNem fog kiszáradni, mert a húsvétra szánt részét már mélyhűtőbe tettem tegnap, amikor sütöttem :-) A kelt tésztákat jól lehet fagyasztani, mi a bejglit is mindig mélyhűtőben szoktuk tárolni, és amikor kell, akkor veszünk ki belőle 1-1 darabot.
TörlésHogyan melegíted meg?
VálaszTörlésCsak hagyom szobahőmérsékleten "kiolvadni", de lehet mikróban is egy kicsit megmelegíteni.
TörlésKenyeret én is szoktam lefagyasztani, vagy maradék bolti péksüteményt, de annyira más az íze. Én is hagyom kiolvadni. Azt hittem, hogy van valamilyen trükköd ehhez.
VálaszTörlésMás trükköm sajnos nincs. Kenyeret és péksüteményt mi is rendszeresen lefagyasztunk, szerintem jól bírják :-)
TörlésSzép és bizonyára finom is. Nálunk is divat volt mindig húsvétkor a kalács, mi azt eszünk a sonkához, és a teteje sűrűn meg van szórva egész hámozott mandulával. (Amit titokban le szoktunk lopkodni róla :-) )
VálaszTörlésKellemes ünnepeket kívánok, szeretettel: AF.
Kellemes ünnepeket neked is!
TörlésNálunk nem volt divat sonkához a kalács, mindig kenyeret ettünk :-)
Próbáld ki egyszer ! A kétféle íz elsőre talán érdekes lesz, de nagyon jó !
TörlésCsuda finom lehet, én is fogok sütni fonott kalácsot, mert nagyon szeretem a kelt tésztákat, mondhatni, hogy elsősorban azt szeretem. Van többféle aszalt gyümölcsöm, áfonya is, de még nem döntöttem el, hogy melyiket használom.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Az aszalt gyümölcsök finomak a kalácsokban, úgyhogy jó sütést-főzést neked is :-)
TörlésFantasztikusan néz ki, sz ember szájában összefut a nyál a látványtól.... :-) Boldog Húsvétot Neked és a családodnak!
VálaszTörlésKöszönöm! Nektek is boldog húsvétot!
TörlésGyönyörű ez a kalács! És milyen finom! :) Kellemes húsvéti ünnepeket Neked és az egész családodnak! :)
VálaszTörlésKöszi Vanilin, viszont kívánom!
TörlésNem is rossz ötlet a kakaó meg az áfonya együtt! akarom mondani, jó ötlet, kipróbálandó! :)
VálaszTörlésÁldott, békés húsvéti ünnepeket kívánok az egész családnak! :)
Köszi Marcsi, nektek is :-)
TörlésAz áfonya biztos még finomabbá tette szépséges kalácsodat!
VálaszTörlésKívánok Neked és családodnak kellemes húsvétot, jó pihenést!
Köszönöm Gerdi! Nektek is szép húsvétot!
TörlésCsodás a kalácsod, Katalin!
VálaszTörlésÖrömteli, békés ünnepet kívánok Neked és az egész családodnak!
Köszönöm Roza, nektek is!
TörlésEbből a kalácsból én is ettem volna, de én nem tudok ilyet sütni.
VálaszTörlésMajd küldök belőle :-)
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésNagyon szép és nagyon finom lehet, legközelebb ezt sütöm. Én az általad jegyzett kuglófot sütöttem, biztos siker a családban.
VálaszTörléshttp://www.minden-ami-magyar.hu/kep.php?file=2004/20040911-173827-32cc.txd&view=1&MAM=6up2dvomd62idgas6p3n2ppjs7
Köszönöm Margó! Örülök hogy sikerült a kuglóf :-)
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlés