2021. október 6., szerda

Smarni, az osztrák császármorzsa




A tálban....

...és kimerve a tányéron

A Borbás Marcsi szakácskönyve című műsorban láttuk a múlt vasárnap a vendége által készített smarnit, resztelt szilvával, ahogy a műsor vendége, Harrer-Abosi Beatrix mondta. Ilyen módon én még nem csináltam császármorzsát, gondoltam kipróbálom egyszer ezt a változatot is.

A saját verzióm szerint mindig fele grízzel, fele rétesliszttel készítem, a tojásokat nem választom ketté, és kisebb morzsákra keverem szét sütés közben.
Íme most a látottak alapján ilyen lett. Bár a sima lisztet - amivel a műsorban készült - lecseréltem réteslisztre, amivel szimpatikusabb volt nekem.
Ez a számomra új változat is ízlett, de szerintem teljesen más ízű lett mint az én régi receptem szerint, de abban egyeznek, hogy mindkettő nagyon finom 😋.
Aki nem ismeri valamelyiket, próbálja ki, érdemes megkóstolni mindegyiket....

Hozzávalók nálam, a tésztához: 3 nagyobb tojás (vagy 4 kisebb), 2 evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint több, kevesebb), 20 dkg rétesliszt, 2,5 dl tej,  
a sütéshez: 2 evőkanál vaj, 3 evőkanál kristálycukor, 
a szilvakompóthoz: kb. 50 dkg szilva, 3-4 kanál cukor és ízlés szerint őrölt fahéj és szegfűszeg, pár csepp citromlé.

Elkészítése:
A szilvával kezdtem. Félbe-negyedbe vágtam, lábosba tettem, megszórtam a cukorral és a fűszerekkel, kevéske vizet öntöttem alá, és kevergetve elkezdtem párolni. Nem kell sokáig, hogy ne főljenek szét a szilvák. A végén meglocsoltam a citromlével.
A tésztához a tojásokat szétválasztottam. A sárgájákat kikevertem a cukorral, közben apránként hozzáöntöttem a tejet. Ezután szintén apránként belekevertem a lisztet. 
A fehérjéket egy csipet sóval felvertem, és óvatosan, de jól hozzákevertem az előzőekhez. 
Nagyobb serpenyőben felolvasztottam a vajat, majd beleöntöttem a könnyű habos tésztát. Hagytam hogy az alja kicsit színt kapjon, ekkor falapáttal nagyobb darabokban megfordítottam. Mikor kezdett már összeállni a tészta, kevergetve még kisebb darabokra törtem, de nem túl apróra. 
Ezután megszórtam a kristálycukorral, még sütögettem egy-két percig, hogy a cukor karamellizálódjon rajta. S már el is készült.

A resztelt szilvával és porcukorral meghintve tálaltam.

A hab belekeverése a sárgájás-lisztes keverékbe

A sütés kezdete

Már kezd  pirulni az alja....

...lehet megfordítani

Kisebb, de nem túl kicsi darabokra aprítva



16 megjegyzés:

  1. Látom a holnapi ebédemet ! :-)
    Idejét nem tudom, mikor készítettem smarnit - mert mi soha nem mondtuk ezt "császármorzsának" (Rendes sváb családból származom...) Szeretem, s nálunk kivétel nélkül mindig kajszidzsemmel volt tálalva. No most is így lesz. Köszönöm az ötletet !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Nálunk is inkább smarni volt a neve, s mi is sárgabarack lekvárral esszük, és mazsola is van benne. Ehhez egyik sem illett, mert ott van a szilva hozzá. Nekünk ez most olyan volt, mint egy teljesen más, új étel, de ez is finom volt.

      Törlés
  2. Nagyon szeretem, bár még sosem készítettem. Itt az idő! :-) Mindig eszünk síeléskor a hüttében, a tied még szebb,mint azok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Zsuzsa, nagyon kedves vagy! Valóban itt az idő 😊...

      Törlés
  3. Nagyon guszta ! Ezzel a szilvával most szívesen elfogadnék egy kis adagot belőle:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, szívesen küldenék belőle kóstolót, de már elfogyott 😄.

      Törlés
  4. Anyukám sokszor készített smarnit, nagyon szerettük és sárgabarack lekvárral. Én szilvával is nagyon szeretném, mert azt is szeretem. Nagyon guszta és finom smarnit készítettél. Én is kipróbálom ezt a változatot is, mert szoktam készíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, finom volt, próbáld ki egyszer. Mi is sárgabarack lekvárral szoktuk emni, és azt az apróbb "morzsás" változatot szoktam csinálni, de ez is nagyon ízlett.

      Törlés
  5. Nagyon szeretem a smarnit. Én legutóbb eperlekvárral ettem. :) Nagyon finom lehet szilvával is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Vanilin! Eperlekvárral is nagyon finom lehetett 😊.

      Törlés
  6. Nagyon csábító, szeretjük a smarnit mi is. Én is láttam az adást, és azóta készülök megcsinálni.... mára volt betervezve, de sajnos ma sem készül el.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva, nagyon finom volt. Ha elkészítetted biztos hozod majd ide is, várom hogy milyen lesz a tied 😊. Jó étvágyat majd hozzá!

      Törlés
  7. Ügyes vagy. Én egyszer-kétszer próbáltam ezt, de nem voltam vele megelégedve. Talán ez a változat jobban menne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani, tegyél még egy kisérletet vele, biztos sikerül. Én is csak most először csináltam ezt a változatot, a hagyományos morzsázs császármorzsát szoktam 😊.

      Törlés
  8. Egyszerű, de mégis nagyon finom édesség. És a jó házi lekvár elmaradhatatlan mellőle. Várólistás nálam is, de nem tudom elkészül-e valaha.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, valóban egyszerű étel, de annál finomabb. Ez a változat nálam is először készült, most szilvát főztem mellé, mint a műsorban, de amúgy mi is mindig sárgabarack lekvárral szoktuk enni.

      Törlés