2021. május 15., szombat

Csevapcsicsa






Nevezhetjük csevapcsicsának, csevapcsicsinek, vagy miccsnek ezt a Balkánon és Erdélyben elterjedt kolbászka féleséget, a lényeg hogy nagyon finom. Eredetileg háromféle húsból - sertés, birka és marhahúsból - készül, és parázson, grillen sül. Az enyém birkahús és grill hiányában ezek nélkül, csak sütőben sütve, de így is finom vacsora vált belőle.

Hozzávalók: 22 dkg darált marhahús, 12 dkg darált sertéshús, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál hideg víz, só, őrölt bors bors, 1-2 kiskanál őrölt paprika (egy része lehet erős), ízlés szerint őrölt kömény és kakukkfű, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 
tálalásnál: mustár és zöldségfélék ízlés szerint.

Elkészítése:
Az összes hozzávalót jól összekevertem, és egy napra hűtőbe tettem.
Másnap sütés előtt kb. fél órával még egyszer átkevertem, és megformáztam belőle a kis kolbászkákat. Ebből a mennyiségből nekem 13 db lett.
Ekkor olajjal megspricceltem őket és rácsra tettem, majd be az előmelegített sütőbe. Kb. 30 perc alatt készre sültek.
Nagyon finomak lettek! Mellé mustárt és zöldségféléket ettünk, és egy korsó búza sört ittunk.

Sütés előtt..

...és sütés után



10 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták és biztos nagyon finomak is voltak! Láttam már sokszor műsorban az elkészítését de eddig nem volt szerencsém még kóstolni sem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, finomak voltak, enni ettünk már ilyet, de ez az első sütésem. Próbáld ki egyszer, biztos nektek is ízlik majd 😊.

      Törlés
  2. Az apukám rengeteget emlegeti a csevapcsicsát, buszsofőrként sokat járt Jugoszláviában, Szerbiában és ott mindig ezt kért enni. Köszönet a receptért, bár én is birkahús nélkül, de el fogom neki valamikor készíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, örülök hogy el szeretnéd készíteni, remélem ízlik is majd 😊. Mi nagyon meg voltunk vele elégedve, izlett, finom vacsora volt. Eddig soha nem készítettem, egy-kétszer Erdélyben ettünk miccset, az is nagyon finom volt, hasonló ehhez. Talán csak a fűszerezésében van némi különbség.

      Törlés
  3. Még soha nem készítettem itthon, de amikor grillezzünk a családdal, elmaradhatatlan a miccs.;) Egyszer mi is kipróbáljuk. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekünk sajnos nincs mód grillezésre, így marad a sütő. Úgy biztos finomabb, de így is izlett 😀.

      Törlés
  4. Ezt mi is nagyon szeretjük, de még sosem próbáltam. A hentesünknél készen lehet kapni. Nagyon ügyes vagy. Jól jönne most néhány nyársacska.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani! Mi is szeretjük, de én is csak most csináltam először. 😊

      Törlés
  5. Ismerem a csevabcsicsát, de még soha nem készítettem és nem is ettem. Jól néz ki a tiéd és biztos nagyon finom volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, próbáld ki egyszer te is 😀.

      Törlés