2020. október 13., kedd

Csavart sajtos stangli






Egy ideje már megcsodáltam a szezámmaggal és mákkal megszórt csavart sósrudakat. Nézegettem az interneten, aztán pechemre kiválasztottam egy olyan receptet - ami több helyen is megtalálható -, ami fehér borral és olajjal készült, és mindenki dicsérő szavakat írt a recept mellé. Így hát meg is sütöttem, de olyan rossz lett, hogy az egészet a férjemnek kellett megenni 😊.
De nem hagyott a dolog, összeállítottam egy kisebb adagot a régebbi sajtos stangli receptjeim hozzávalóiból, ami már jól sikerült, kívül ropogós, belül omlós lett. Ennek viszont az volt a baja, hogy nagyon finom lett, így sajnos hamar elfogyott....😊

Hozzávalók nálam: 20 dkg liszt, 1 kiskanál só, 10 dkg margarin, 2 púpozott evőkanál zsír, 1 mokkáskanál sütőpor, 3 késhegynyi szódabikarbóna, 1 egész tojás, 8 dkg reszelt sajt,
a tetejére: egy fél felvert tojás, szezámmag, lenmag, köménymag és szemes mák.

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, majd 2 órára hűtőszekrénybe tettem pihenni.
Ezután egy kb. 23x32 cm nagyságú lappá sodortam ki, megkentem tojással, és megszórtam sűrűn szezámmaggal. Ekkor óvatosan megfordítottam, azt is lekentem tojással, és megszórtam a sötét magokkal, és kb. 1,5-2 mm széles csíkokra vágtam fel. A tésztacsíkokat háromszor megtekertem, tepsibe sorakoztattam, és előmelegített sütőben szép piros-barnára megsütöttem.

A tészta egyik oldalát megszórjuk szezámmaggal

A másik oldalát köménymaggal, lenmaggal és mákkal, és összedaraboljuk

A stanglik már megcsavarva, tepsiben....



12 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek lettek! És biztos nagyon finomak is! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Verus, finomak voltak 😀.

    VálaszTörlés
  3. Az általad említett változatba egyszer én is belebotlottam és nekem sem ízlett, sőt kimondottan ízetlen és száraz volt. De ezek a kis csavartkák nagyon jól néznek ki és a férjed is biztosan szívesebben fogyasztotta. Sajnos sok a pontatlan és ki nem próbált recept a neten.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Nea, ezek nagyon jók lettek, nem úgy mint az előző változat, amit le sem fényképeztem ☺. Jó érzés tudni, hogy azt nem én rontottam el, az egyszerűen csak olyan...

    VálaszTörlés
  5. Guszták lettek, így legalább dupla adagból nassoltatok! Egyszer elkészítettem én is "Ízőrzős" változatban finom volt azt már nem tudom honnan volt a műsor!

    VálaszTörlés
  6. Köszi szépen Éva, akkor neked jó volt a recepted 😀

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépek lettek, mutatósak a kétféle színű maggal megszórva!
    Nekem van egy boros sós stangli receptem, az viszont margarinnal van és határozottan finom!

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm Melinda, akkor a Te recepted egy szerencsés változat 😀. Ez a sajtos is nagyon jó lett, de hát amiben sajt van azt el sem lehet rontani 😄.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta és jól is néz ki ez a csavart sajtos stangli. Készítettem már én is, de nagyon ritkán.

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm Lívia, mi nagyon szeretjük az ilyen sós rágcsálni valókat 😀

    VálaszTörlés
  11. Nagyon guszták ezek a stanglik! A képek pedig hangulatosak! :)

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm Vanilin! Szeretem az őszi színeket 😀

    VálaszTörlés