2020. szeptember 22., kedd

Pomgalló





Sütöttem már pompost és langallót is, most az egyik tésztáját, a másik feltétjét használtam ehhez a finom kenyérlángoshoz. Ezt a vicces nevet én adtam neki, amit nevezhetünk még magyar pizzának is. Nem tudom amúgy elkészítésükben van-e különbség a pompos és a langalló között - nálam különböző a kettő -, vagy csak tájegységenként nevezik másnak. De gondolom erre is igaz, hogy mindenki másképp csinálja.... de a lényeg, hogy nagyon finom. Nem egy diétás vagy fogyókúrás étel, de néha ilyet is kell enni 😊.

Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt, 2.5 dkg élesztő, fél dl tej, 1 kiskanál cukor cukor, 15-20 dkg krumpli, 1 evőkanál étolaj, só, 
a tetejére: 1 pohár tejföl, 1 kisebb tojás, 1 evőkanál liszt, sajt, szalonna, kolbász, fehér- és sonka hagyma, kápia paprika és snidling ízlés szerint.

Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben kis cukorral felfuttattam. A sóval elkevert liszthez hozzáadtam az áttört főtt krumplit, a felfuttatott élesztőt és olajat. Langyos vízzel rugalmas tésztát készítettem, jól kidolgoztam. Langyos helyen kétszeresére kelesztettem, majd tepsibe terítettem.
Közben a felszeletelt szalonnát saját zsírjában kisütöttem, majd a visszamaradt zsíron a karikára vágott hagymát is kissé megdinszteltem.
A tejfölt egy kanál liszttel és a kissé felvert tojással elkevertem, és a tésztára kentem. A tetejére raktam a kisült szalonna szeleteket, a karikára vágott pirított hagymát, a kolbászt, a paprika kockákat, a snidlinget és a reszelt sajtot.
Közepes tűznél készre sütöttem.

Dagasztás előtt

A finomságok, amik a tetejére kerülnek

A megkelt tészta

Tepsiben, a tejföl rákenése

Már majdnem minden rajta van....

....és már a sajt is




13 megjegyzés:

  1. Nagyon találó nevet adtál ennek az ételednek. Valóban illik rá. Nagyon finom étel lehet és jól is néz ki. Egyszer majd én is elkészítem, mert szeretjük az ilyen ételeket. Hasonlit a pizzára.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, finom volt, remélem Nektek is ízleni fog 😊

      Törlés
  2. Kedves Nea!

    Ne haragudj, de tegnap este véletlenül kitöröltem az ide írt megjegyzésedet, "közzététel" helyett a "törlést" nyomtam meg.

    Így szólt a megjegyzésed:
    "Nagyon aranyos nevet adtál neki. A sok finom rakományt elnézve biztos vagyok benne, hogy nagyon ízletes volt."

    Köszönöm szépen kedves soraidat 😊

    VálaszTörlés
  3. Bőségesen megraktad finomságokkal nagyon guszta és az elnevezése is jó!

    VálaszTörlés
  4. A neve már felkeltette az érdeklődésemet! :-) Ötletes! Meg persze jól is néz ki! Épp hasonlót sütöttem az este, csak nem krumplis tésztával. Kettőnknek, egy tepsivel- szokatlan...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda! Kettőnknek, egy tepsivel - sok vagy kevés? 😊
      Mi ketten két nap ettük ebédre egy leves után, aztán maradt még egy kocka, amit a férjemnek kellett vacsorára megenni, mert én már untam 😊😊

      Törlés
  5. Annyira jó nevét adtál neki. 😀 Finom lehet!

    VálaszTörlés
  6. Ó, micsoda látvány! Jól jönne most egy szelet!

    VálaszTörlés