2020. július 31., péntek

Egy hét a vadregényes lengyel Tátrában, és egy mandulás zabkeksz útravalónak


Egy röpke hetet töltöttünk a vadregényes lengyel Tátrában, amikor minden nap bakancsba bújtunk, és vittük magunkkal többek között ezt az otthon sütött mandulás zabkekszet, amit kirándulásaink során rágcsáltunk el.
Az időjárás sajnos nem volt túl kegyes hozzánk, többször kapott el eső, amit az esőkabát ellenére a bőrünkön is éreztünk. Ezért bánatunkra több betervezett túránk is  vagy elmaradt, vagy nem tudtuk úgy végigjárni, ahogy szerettük volna. De így is nagyon jól éreztük magunkat, eljutottunk nagyon szép helyekre. Egy kirándulásunk kivételével a többi mind új, általunk még nem járt csodálatos tájakra vezetett, pedig az előző években, régebben már kétszer is nyaraltunk itt, Biały Dunajecben. Jó elhelyezkedésének köszönhetően kiváló kiindulópontja a tátrai kirándulásoknak. Így mindenki válogathat a nehéz túráktól a könnyű, szinte sétautakig, bőven van kínálat. Mi inkább a könnyű utak felé kacsingattunk, amik bizony sokszor nem is voltak olyan nagyon könnyűek, mert hát a szintkülönbségeket így vagy úgy, de mindig le kellett győzni....

Felkapaszkodtunk magas hegyekbe, meredek sziklacsúcsra - ez utóbbira csak a férjem. Zubogó patakok és kisebb-nagyobb vízesések mellett haladtunk, 1200 m feletti tengerszemben úszkáló kacsákat etettünk. Fogaskerekűvel pillanatok alatt feljutottunk olyan helyre, ahonnan gyönyörű kilátás tárult a Tátra vonulatára.
Megnéztük, hogy hogy készül a bacówkában - a sajtkészítő műhelyben -  a finom tradicionális füstölt sajt,  a "polonikum", ami annyit jelent, mint nálunk a hungarikum. De nem csak néztük, hanem meg is kóstoltuk ezt az ételkülönlegességet, az oscypek-et, ami eredetileg juhtejből készül. De nagyon finom füstölt sajtok készülnek kecske- és tehéntejből is. És haza is hoztunk belőle, hisz lépten-nyomon árulják őket, piacokon, útmenti vásárokon....

Szállásunk a gurálok földjén, Biały Dunajecben volt, ahol az ugyanilyen nevet viselő folyó hömpölyög, kanyarog, és ahol megcsodálhatjuk a jellegzetes, helyi építészet népi remekműveit is. A Zakopánétól 10 km-re fekvő Biały Dunajec eme hangulatos panziójában minden reggel amikor kinéztünk az ablakon a Tátra mosolygott vissza ránk. Hol napsütötten, csalogatóan, hol felhőbe burkolózva, sejtelmesen, mintha azt súgta volna, hogy kiszámíthatatlan vagyok, ma még bármire felkészülhettek a hegyóriások között. De minden reggel svédasztalos reggeli is várt bennünket, sok-sok finomsággal. A vacsoráinkat még hazai "hidegtálak" is biztosították, illetve beültünk pizzériába, valamint étterembe, kocsmába. Ezek a kocsmák itt a falvakban és Zakopánéban is csak a nevükben kocsmák, inkább hangulatos, jellegzetes, fából épített éttermek, fogadók. Így megkóstolhattuk az ízletes lengyel ételspecialitást, a húsos pirogot, és ihattunk rá finom lengyel söröket.

Kicsit fáradtan, de élményekben gazdagodva tértünk haza.

A felvételek 2020. július 20. és 27. között készültek.


A mandulás zabkeksz, amit vittünk magunkkal

A kekszek a Siklawica-vízesés előtt, és....

....az Olczyska-pataknál

Hozzávalók: 12 dkg zabpehely, 5 dkg sima liszt, 5 dkg teljes kiőrlésű liszt, 6 dkg mandula, 12dkg margarin, 15 dkg barna cukor, 1 vaníliás cukor, 1 tojás, 1citrom héja és felének leve, 3 mokkáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1 maroknyi mazsola, 2-3 szelet cukorban eltett narancs, 1-1 mokkáskanál őrölt gyömbér és kardamom, 2 mokkáskanál fahéj.

Elkészítése:
A zabpehely kétharmad részét ledaráltam, a többit egyben hagytam. A margarint kikevertem a cukorral és a tojással, majd az összes hozzávalóval mindent összegyúrtam.
Kisodortam, kerek formára kiszaggattam, és előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütöttem.
Amikor kihűltek már lehetett is dobozoni az útra....


....ahonnan válogattam ezt az összeállítást, amerre jártunk. Kedvcsinálónak néhány kép, a többi részletesen a Kárpátutak: Észak-Magyarország, Felvidék és Lengyelország blogomon látható....


Turdossin, még a Felvidéken

Az Árva folyó feletti hídon

Turdossinban a temetőben áll a Mindenszenteknek szentelt fatemplom. 1390-ben épült gótikus stílusban, melyet később többször átépítették.




Chochołów, a népi építészet természetes szabadtéri múzeuma,
már Lengyelországban, közel a határhoz








Zakopane, a lengyel Tátra legfontosabb városa

Már odafelé megálltunk a városban, de a hét folyamán többször is ellátogattunk ide...

Ott állok a hídon

Évente 2,5 millióan látogatnak el ide



A finom sajtok, amiből nagyon nagy a választék






Biały Dunajec, ahol a szállásunk volt

A Stoch Mądry panzió, ahol laktunk egy hétig

A panzió oldalnézetből

Az étterem

A svédasztal....



Egy-kettő a reggelinkből...



A házi cica

Kilátás az erkélyünkről a Tátra felé

A Biały Dunajec folyó....


Lengőhíd rajta, amin mi is átmentünk....


Ahol vásárolni szoktunk

Néhány ház a faluban, amelyek mellett esti sétáink során elhaladtunk....





Egyik vacsoránk, egy 50 cm-es pizza 😊😋

És a finom lengyel sör, a Żywiec....


Egy másik, hangulatos étterem....

....itt pirogot ettünk


A Siklawica-vízesés, mely Zakopane délnyugati részén található, a Strążyska-völgy végében

Odafelé menet

Már a Strązyska-völgyben az azonos nevű patak mellett járunk





A vízeséshez egy keskeny köves út vezet

A vízesés 1124 m magasan van...


A Strązyska Polana - a Palánkos rét. Innen visszafelé menet kapott el az első eső 😮


Túránk a Kopieniec Wielki (1328 m) és a Nosal (1206 m) hegyekre

A parkolóból alig indultunk el, amikor a járda mellett ezzel a békésen legelésző szarvassal találkoztunk

A Bystra-patak Kuznicében, ahonnan a túrák jelentős része indul. Ez már 2 km-re van a parkolóhelytől.

Itt ágazik el a Kopieniec Wielki és a Nosal felé vezető út

Először a Kopieniec Wielki felé mentünk

Az Olczyska völgyön át vezet az út

Az Olczyska-patak mint búvópatak került elő a hegy gyomrából

Az Olczyska Polana -  ahol megpihentünk a zubogó patak mellett...


Tovább a Kopieniec Wielki felé...


Néhol ilyen köves utak nehezítették a túrát...



A tető közelében még meredekebb lett az út

A hegy csúcsa látszik távolabbról...

... és közelebbről. Ide már nem vállaltuk a felmászást.

A pihenőhely közelében üresen álló faházakat láthattunk

A Nosal lábánál, ahol tartottunk egy kis pihenőt....


Mögöttem a Nosal csúcsa, ahova csak Feri ment fel, hogy miért az mindjárt kiderül...

Akik már felértek

Ez volt a jelzett út a csúcsra - lentről nézve...

... és fentről nézve

Ennek ellenére még kicsi gyrekekkel is feljöttek ide, lépni is alig lehetett

Kilátás a Nosal tetejéről

Már visszafelé Kuznicébe - a Nosal sziklái...



Fejik a tehenet, így nyerik a sajt alapanyagát - a közelben volt egy sajtkészítő műhely



Siklóval a Gubalowka tetejére (1120 m) - szinte Zakopané része

Itt végződik a sétáló utca és kezdődik a Gubalowka - a képen a sikló alsó állomása

Itt már a siklóval repülünk felfelé - kb. 3 perc a 300 m szintemelkedés

Kilátás már fentről a Tátra csúcsaira

Nagy választékban kaphatók a mai divatnak megfelelő maszkok is

Egy kicsit csalódtunk, hogy a kilátás ilyen volt - a hegyeket legtöbb helyen eltakarták a bóvli árusok

Ezek még igaziak 😊

Kápolna a hegyen

Egy magánház a hegyen




A férjem....

...és én



Már sorakozunk a visszatéréshez

Inkognitóban a siklón


Egy szép, könnyű túra a Kościeliska dolinában és fel a Smreczyński (Fenyves) tóhoz

Lovas fogatok várnak a vendégekre

Végig a Kościeliska-patak völgyében vezet az út...













Az Ornak menedékház a völgy felső végében...


Még mentünk feljebb, a tengerszemhez

1236 m magasan található ez a kis jópofa tó: Smreczyński staw - középen velem



A kacsák ölik egymást a mandulás zabkekszemért 😋

Férjem a tó partján, a hegyek előtt


Visszafelé a völgyben a parkoló felé

Az utolsó kép a völgyből, mielőtt elkezdett esni az eső


Bacówka - a sajtkészítő műhely

A Tátra hegycsúcsai - mielőtt a lábuknál leparkoltunk volna

A sajtkészítő műhely udvara

Kilátás ugyanonnan

Kóstoló az itt készült füstölt juhsajtból

Már bent vagyunk a kis házban, ahol folyik a füstölés is, ezért nem túl jók a látási viszonyok...


Ilyenek lesznek a kész sajtok

Itt pácolják a sós lében a füstölés előtt a sajtokat

A műhely mellett Marci barátunk mesél a sajtkészítés történetéről, rejtelmeiről


Gyalogosan a Kasprowy Wierch (1987 m) felé

2013-ban már jártunk a csúcson a felvonóval, most gyalog akartunk eljutni féltávig (1360 m)

Induláskor még nagyon szép idő volt

Nagyon tetszett a patak sok kisebb-nagyobb vízesése...







Itt már kezdett lógni nem csak a felvonó, de az eső lába is


Sajnos nem tudtunk eljutni a tervezett célig, mert megjött az eső,
és már lépni is alig tudtunk a csúszós köveken, így vissza kellett fordulnunk Kuznicébe


Rövid séta Murzasichle faluban a Tátra lábainál, majd néhány kép még a hazafelé vezető útról: Árva és Likava vára

Murzasichle és a Tátra...





Árva vára az útról nézve...


Egy rövid pihenő Likava váránál...




20 megjegyzés:

  1. A változékony idő ellenére is sok szépet láttatok, csodás képeket hoztál ismét. A keksz pedig finomnak tűnik innen is. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Zsuzsa! A Tátra csodálatos, de szeszélyes is 😊....
      Szerencsére sokfelé eljutottunk, és a keksz is finom volt, ahogy a kacsák is ezt jelezték vissza 😊😊

      Törlés
  2. Csodás helyen voltatok és ahogy látom volt programotok bőven:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Éva, programunk volt bőven, még akár egy hétre való is lett volna, de hát letelt az időnk, és jönni kellett haza... 😊

      Törlés
  3. Megint varázslatos tájakon jártatok. Élmény volt végignézni a képeket. Nagy sajt rajongó vagyok, én is biztosan hoztam volna kóstolót. Az árnyas fák és sziklák között, patakok mentén biztos könnyebb volt elviselni a hőséget is. A keksz pedig látom átment a kiskacsák általi teszten. Sok szép élménnyel tértetek haza a kevés idő ellenére is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen kedves Nea! Élmények bőven voltak, gyorsan repültek a napok. Nagy meleg ott nem volt, de hegymászáshoz pont kellemes volt 😊

      Törlés
  4. Gyönyörű helyeken jártatok. Szuperek a fotók és a leírás is. Mi egyszer télen jártunk Zakopánéban, ezeken a hangulatos házakon a sok hó, mint a tejszínhab olyan volt. Mesevilág.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Kati, gyönyörű lehet behavazva ez a táj! A hegyekben a tél is biztos sokkal szebb, mint felénk 😊

      Törlés
  5. Biztos voltam abban, hogy megint elmentetek valami gyönyörű tájra, mert túl sokáig nem tettél be ételt a blogodba. Csodálatos a Tátra minden része. Rengetek helyet jártatok be megint, mindegyik csoda szép. A házak építészetileg nagyon érdekesek, ilyeneket még soha nem láttam. A fotóid szuperek, mint mindig. Nagyon szeretem ezeket a képeket végignézni. Sok szép élménnyel tértetek haza.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen kedves Lívia, kicsit fárasztó, de nagyon szép volt az utunk 😊

      Törlés
  6. Szép helyen jártatok!A rossz idő ellenére azért
    sikerült sok szép helyre eljutnotok és fottozni.
    Sok puszi:ÁGI

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük Ági! Hát még ha jobb időnk lett volna, akkor még több szép képet tudtunk volna készíteni 😊

      Törlés
  7. Gyönyörű vidéken jártok, gyönyörű képek...lehet picit irigykedni? :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Verus! Kicsit szabad irigykedni, megengedem 😊😊😊

      Törlés
  8. Micsoda gyönyörű helyeken jártatok! Köszönöm a sok szép képet. Nagy élmény volt végignézni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük Ani, igyekeztünk olyan helyeket végigjárni ahol látványos a táj, de még nem voltunk 😊

      Törlés
  9. Mindig nagy örömmel nézem végig kirándulásaitok fotóit! Szinte Veletek járom végig azokat a helyeket. Csodás tájak, finom keksszel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Melinda! A Tátra nagyon szép, főleg olyanoknak mint mi, akik szeretik a hegyeket 😊. A keksz is gyorsan fogyott, de kellett is az energia, mert nem volt mindig könnyű a hegymászás 😊😊

      Törlés
  10. Gyönyörű helyeken jártatok! Csodás képek! :)

    VálaszTörlés