Összegyűlt több tojásfehérjém, amiket a mélyhűtőben szoktam tárolni. Ezekből sütöttem ezt a finom, könnyű habos sütit, citrommal, vaníliás pudinggal és áfonyalekvárral. A lekvártól szép márványos lett, mindegyik szelet más és más, attól függően, hogy hol mennyi lekvár került rá.
Nevével ellentétben nem fehér, hanem szép sárga lett a tésztája, nem tudom mitől, talán a citromhéjtól...
Nevével ellentétben nem fehér, hanem szép sárga lett a tésztája, nem tudom mitől, talán a citromhéjtól...
Hozzávalók a tésztájához: 21 dkg tojásfehérje (6 db), 12 dkg cukor, 10 dkg liszt, 1 nagyobb citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor és fél csomag sütőpor (6 gramm),
a pudinghoz réteghez: 2 csomag vaníliás pudingpor, 10 dkg cukor (+ még ha nem elég édes), 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom héja és leve, 8 dl tej, 2 kiskanál zselatin, áfonyalekvár,
a tetejére: 2 dl Meggle cukrászhab felverve és cukorka gyöngyök.
a pudinghoz réteghez: 2 csomag vaníliás pudingpor, 10 dkg cukor (+ még ha nem elég édes), 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom héja és leve, 8 dl tej, 2 kiskanál zselatin, áfonyalekvár,
a tetejére: 2 dl Meggle cukrászhab felverve és cukorka gyöngyök.
Elkészítése:
Először a piskótát sütöttem meg. A tojásfehérjét elkezdtem felverni, amihez apránként adtam hozzá a cukrot. Ezután hozzáadtam a sütőporral elkevert lisztet, végül a citrom reszelt héját.
Levehető oldalú, kivajazott és lisztezett formába öntöttem, majd előmelegített sütőben megsütöttem.
Míg hűlt a tészta, megfőztem a pudingot, a hozzávaló cukrokkal és a tejjel, majd a vége felé a kevés tejjel megfőzött zselatint is hozzákevertem. Így együtt készre főztem a pudingot, belekevertem a margarint, a citrom héját és levét.
Még melegen ráöntöttem a kisült piskótára. Először csak a felét, erre kanalaztam az áfonyalekvárt, majd rá a többi pudingot.
Hűtőbe tettem, hogy kicsit hűljön és dermedjen, aztán tetejére simítottam felvert habot.
1-2 óra múlva levettem róla a keretet, s nemsokára lehetett már szeletelni.
1-2 óra múlva levettem róla a keretet, s nemsokára lehetett már szeletelni.
A piskóta a formában - sütése előtt.... |
...és sütés után |
A kisült piskótán a pudingréteg fele, rajta az áfonyalekvár |
Tetején a tejszínhab |
Nagyon látványos finom ez a sütemény. Minden összetevője olyan amivel csak jó lehet. Megkóstolnám...
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, szívesen megkínálnálak, de már elfogyott 😊
TörlésGuszta és nagyon finom lehetett!
VálaszTörlésKöszi szépen Éva 😊
TörlésMennyei párosítás. Az ilyen isteni habos sütik a gyengéim. Ez is biztosan nagyon ízlene.
VálaszTörlésKöszi szépen! Nekünk is nagyon ízlett 😊 Finom ez a fehérjés piskóta, talán még jobban is ízlik, mint a hagyományos.
TörlésNagyon guszta ez a habos süti! Két kockát is el tudnék fogyasztani belőle! 😊
VálaszTörlésKöszönöm Vanilin, nálunk is csúszott lefelé 😊😊
Törlés