2020. február 19., szerda

Citromos grízkoch



Tetejük tejszínhabbal, csokiforgáccsal....

...valamint sárgadinnye dzsemmel, fahéjjal és kandírozott
narancshéjjal díszítve, gazdagítva....

Egy újabb egyszerű, de annál finomabb poharas desszert, aminek a receptje egy 1941-es kiadású szakácskönyvből származik. A könyv a Nagymamámé volt, tőle örököltem. Ő sűrűn készítette, finom házi sárgadinnye dzsemmel, amitől nagyon különleges íze lesz. Tetejüket már saját fantáziám szerint gazdagítottam - ízesítettem, díszítettem.
Diétás grízkoch címmel szerepel a könyvben, mivel nem tejjel, hanem csak vízzel kell megfőzni a grízt. Akkoriban ezek szerint a diétás ételeknek még nem volt követelménye a cukor más édesítőszerre való lecserélése... 😊

Hozzávalók 4 pohárhoz: 5 dl víz, 10 dkg gríz, 10 dkg cukor, 1 citrom leve és felének héja,
az ízesítéséhez, díszítéséhez: fahéj, sárgadinnye dzsem, esetleg kandírozott narancshéj, tejszínhab, és csokoládéforgács.

Elkészítése:
Nagyon egyszerű. A vízben a grízt puhára főztem, majd bele facsartam a citrom levét, hozzáadtam a reszelt héját és a cukrot. Jól átkevertem, majd a fahéjjal és a dzsemmel rétegezve poharakba mertem. Tetejüket tetszőlegesen a dzsemmel, fahéjjal, kandírozott narancshéjjal, tejszínhabbal és csokoládéforgáccsal díszítettem.

Hidegre hűtve tálaljuk, mint a pudingokat. Az íze is, és az állaga is hasonlít a pudingra, csak finomabb 😋





8 megjegyzés:

  1. Nem hallottam még ilyesmiről, gríz tej nélkül, de a sárgadinnye dzsemről sem, így kóstolás nélkül eléggé riasztó 😊
    De a fotózásod mesteri beállítás, még vizes gríz is elcsábítana. 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom, nem kell annyira megijedni tőle 😊, 80 éves a szakácskönyv, de sok jó dolog van benne....
      Az állaga és az íze is olyan, mint egy citromos grízpuding, így nincs neki tejbegríz íze, jellege, ezáltal sokkal finomabb (a tejbegrízt egyébként én nem szeretem) 😊. Ezt a "pudingot" is hidegre hűtve kell fogyasztani.
      A sárgadinnye dzsem a hozzáadott citromszeletekkel valami csodálatos ízű, különleges édesség, ha kóstolnád, nem mondanád meg, hogy miből készült 😊

      Törlés
  2. Nagyon guszta,egyszer teszek egy próbát bár nekem sárgadinnye dzsem nincs de majd kitalálok valami mást:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Éva! próbáld ki nyugodtan, mert finom. Biztos találsz majd valamit a dinnye dzsem helyett, ami ízben jó lesz hozzá 😊

      Törlés
  3. Szokták mondani, hogy a puding próbája az evés, erre az édességre ez különösen igaz lehet. Nagyon csábító poharas desszert.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Nea, akkor csak biztatni tudlak, hogy Ti is megkóstoljátok 😊

      Törlés
  4. Nagyon finom lehet és guszta ez a poharas édesség. A sárgadinnye dzsem különösen finom lehet. Én sem ettem még vizes grízt, de tejbegrizt azt igen és szeretem is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Lívia, neked is csak azt tudom mondani, hogy próbáld ki 😊. A sárgadinnye dzsem is nagyon finom, azt is érdemes kipróbálni majd a nyáron 😊

      Törlés