A hagymák kicsit "megpirultak", de nem voltak égettek. Fogyaszthatjuk magában, frissen, ahogy kisült... |
.....ettél belőle? 😊 Ha még nem, akkor gyorsan készítsd el, és kóstold meg 😋, én már kétszer megcsináltam a közelmúltban....
Egy finom, de egyszerű népi étel, régen valószínű hogy a szegények eledele volt, ma pedig azoké, akik egy jót akarnak enni. Somogyban gánica, Zalában dödölle, a Mátrában gánca a neve, aztán még kitudja máshol hogy hívják...
Ehetjük köretként, sültekhez, lecsó- gomba- és pörköltfélékhez. De önmagában is megállja a helyét, zúzott fokhagymával ízesített tejföllel.
...de adhatunk hozzá zúzott fokhagymával ízesített tejfölt is.... |
Sült császárhús köreteként is nagyon finom volt, amihez céklát és csalamádét tálaltam, és persze a zsíros húsra egy pohárka rozé bort is kínáltam... 😊 |
Hozzávalók,
ez a mennyiség egy hagyományos zománcozott tepsiben kényelmesen elfér:
50 dkg krumpli, só, 5-6 evőkanál liszt, 1-2 nagyobb hagyma, zsír,
pirospaprika,
tálaláskor: tejföl, fokhagyma.
tálaláskor: tejföl, fokhagyma.
Elkészítése:
A krumplit meghámoztam, feldaraboltam, majd annyi sós vízben, hogy a krumplit ellepje, puhára főztem. Ahogy megfőtt összetörtem a krumplit (ha túl sok a vize öntsünk le belőle), apránként hozzáadtam a lisztet, így láttam, hogy mennyi kell hozzá.
A hagymát felaprítottam, zsírban kicsit megdinszteltem. Kevés pirospaprikát kevertem bele, és ebbe a hagymás zsírba merített kanállal beleszaggattam a krumplis pépet a tepsibe.
Sütőben szép piros barnára sütöttem, közben egyszer megfordítottam az összeset.
A krumpli áttörése |
A liszttel való átkeverése |
A hagyma pirítása |
A tepsiben, sütés előtt |
Nagyon guszta! A napokban láttam amit már több város műsora készített az Ízőrzők adásában. Készítettem már többször finom laktató étel!
VálaszTörlésKöszönöm Éva, akkor Te tudod, hogy ez milyen finom étel :-)
TörlésÉn is láttam mostanában a tv-ben, onnan jutott az szembe, hogy már milyen rég volt nálunk :-)
Idejét se tudom, mikor ettem - de holnap ezt fogok ebédelni, az biztos !!!
VálaszTörlés:-) (Gyerekkorom egyik kedvenc étele volt, a Nagymamám nagyon finom gánicát tudott készíteni. Igen, itt Baranyában mi is gánicának hívtuk.)
Jó sütést-főzést holnapra, és jó étvágyat hozzá! :-)
TörlésMa elkészítettem, mennyei volt !!! :-) Vissza fogom hozni a rendszeresen készített ételeim sorába. Kösz, hogy emlékeztettél rá !
TörlésÖrülök hogy megtaláltad újra a régi ízeket... :-)
TörlésMég soha nem ettem, de kedvet kaptam hozzá. Nem is lehetett nehéz.
VálaszTörlésPróbáld ki, valóban nem nehéz elkészíteni. Jó étvágyat hozzá!
TörlésÉn még sosem ettem, de a képeid elnézve ideje megismerkednem vele.
VálaszTörlésKöszi szépen Nea! Ha még nem készítetted, akkor most itt az ideje :-) Jó étvágyat hozzá!
TörlésNekem a dödölle elnevezés tetszik. Én is készítettem, már van is a blogomban. Nagyon guszta lett a dödölléd és nagyon finom laktató étel.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Lívia! Megnézem a tiédet, nagyon gusztusos, szépen meg vannak prulva :-)
TörlésA nagymamám Vas megyei születésű volt, sokat emlegette a dödölle szót, sőt csinált is nekünk. Köszi, hogy felidézted.
VálaszTörlésKöszi Margó! A nagymamád biztos sok finom régi receptet tudott, jó lenne visszahozni azokat...
Törlés