A pogácsák, torockói hímzéssel |
Finom bor- vagy sörkorcsolyaként is, vagy egy pohárka pálinka "kísérőjeként" 😊 |
A
"foksány" egy juhtúrós tejtermék, amit Erdélyben, a Torockószentgyörgyi
tejüzemben szoktunk vásárolni, a többi finom sajtok és juhtúrók mellett. Hasonlít a juhtúróra, de ez egy krémesebb készítmény, lágyabb ízű. Mi nagyon szeretjük, kenyérre kenve szoktuk enni. Már évek óta hozunk ilyet haza, ha arra járunk, gondoltam most kipróbálom sütéshez is.
Ezt is jól lehet fagyasztani, mint a juhtúrót, és mivel volt még a mélyhűtőben a tavaly nyáron Torockóról hozott folksányból, épp ideje volt most elfogyasztani, mert hoztuk már a következő adagot.... 😋
Nagyon finom pogácsa lett belőle, teteje ropogós, belseje puha, szaftos, nekem langyosan volt a legjobb, de ha marad másnapra, akkor is finom még. Eredetileg juhtúróval láttam meg ezt a receptet, és dupla mennyiséggel.
Foksány hiányában juhtúróval is elkészíthető.
Ezt is jól lehet fagyasztani, mint a juhtúrót, és mivel volt még a mélyhűtőben a tavaly nyáron Torockóról hozott folksányból, épp ideje volt most elfogyasztani, mert hoztuk már a következő adagot.... 😋
Finom volt rajta a ropogósra sült tökmag is |
Nagyon finom pogácsa lett belőle, teteje ropogós, belseje puha, szaftos, nekem langyosan volt a legjobb, de ha marad másnapra, akkor is finom még. Eredetileg juhtúróval láttam meg ezt a receptet, és dupla mennyiséggel.
Foksány hiányában juhtúróval is elkészíthető.
Hozzávalók, kb. 20 db-hoz: 25 dkg liszt, 12-13 dkg margarin (egy része lehet zsír is), 10 dkg "foksány" vagy juhtúró, 1,5-2 dkg élesztő, 1 dl tejföl, 1 tojás, 1 kiskanál só,
a tetejére: tojás, reszelt sajt és tökmag.
a tetejére: tojás, reszelt sajt és tökmag.
Elkészítése:
A lisztet sóztam, belemorzsoltam az élesztőt, és hozzáadtam az összes tészta hozzávalót. Jól kidolgoztam, és hűtőszekrényben 1 órát pihentettem.
Ezután 2 cm vastagra kisodortam, és 4 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggattam. Tojással megkentem, tetejét megszórtam reszelt sajttal és mindegyikre 4-5 szem tökmagot tettem. 180 fokra melegített sütőben kb. 30 perc alatt szép pirosra sütöttem.
Az idén hozott foksányból egy becsomagolt darab. A pogácsák készítésénél fázisfotók nem készültek, mert siettem... |
Nagyon guszta és ahogy olvasom nincs vele sok macera! Finom lehet!
VálaszTörlésKöszönöm Éva, tényleg nagyon finom volt :-)
TörlésSoha még csak nem is hallottam a foksányról, viszont a belőle készült pogik remekül néznek ki.
VálaszTörlésKöszi szépen Nea! Ameddig először nem vettünk belőle, addig mi sem ismertük, de most minden évben veszünk, ha arra járunk, nagyon szeretjük :-)
TörlésGondoltam a pogácsa nevéről, hogy valami otthonit rejt! :-) Nem ismerem ezt a sajtfélét, de a belőle készült pogácsa remekül néz ki!
VálaszTörlésKöszönöm Gerdi! A nevét Foksány városról kapta ez a finom juhtúró készítmény, hogy miért, nem tudjuk. Mindenesetre finom :-) :-)
TörlésHa juhtúró, akkor csakis finom lehet. Én nagyon szeretem a "rendeset" - csak elég drága. Erről a foksányiról én se hallottam még - bizonyára nem exportálják. Épp úgy, ahogy a szlovák kvárgli behozatala is elmaradt.(Szerintem sokan már nem is tudják, mi az...pedig....)
VálaszTörlésKöszi Mari! Úgy tudom semmit nem exportálnak, de minden finom náluk :-)
TörlésGyönyörűek ez a pogácsák! :)
VálaszTörlés