2017. november 12., vasárnap

"Márton lúd" leves zöldséges grízgaluskával



A népi mondás úgy tartja, hogy aki Márton napján nem eszik libahúst, az egész évben éhezni fog. Én idén is csak egy levest főztem libából, azt is csak aprólékból. Így sok húst nem ettünk, viszont egy jó levest igen. Remélem azért éhezni nem fogunk a következő évben sem... 😊

Hozzávalók: egy liba apróléka, só, 2-3 sárgarépa, 1-2 fehérrépa, egy darab zellergumó, 4-5 apró csiperke gomba, esetleg 1-2 kelbimbó vagy egy-két kisebb rózsa karfiol, petrezselyem- és lestyán zöldje, 1 kisebb hagyma, 1 gerezd fokhagyma, pár szem szemes bors, köménymag, borókabogyó és szegfűbors, 1-2 csipet őrölt szerecsendió, gyömbér, kurkuma és/vagy sáfrányos szeklice virág, 1-2 szárnyas leveskocka vagy házi ételízesítő,
a grízgaluskához: a levesben főtt zöldségekből pár darab, 1 tojás, annyi gríz, amennyit felvesz a tojás, egy-két csipet szódabikarbóna és só.

Elkészítése:
A libaaprólékot hideg vízben feltesszük főni. Sózzuk, fűszerezzük, beletesszük a hagymát, fokhagymát, és kis lángon, hogy épp hogy gyöngyözzön a leves, és jó 1 órát főzzük. Ezután kerülnek bele a répák, majd újabb idő leteltével a gombák, a kelbimbók és a karfiol, mert ezeknek kell a legrövidebb főzési idő.
Mikor minden megpuhult leszűrjük a levest, és elkészítjük a galuskát. A zöldségekből kiveszünk pár darabot, és villával összetörjük. A tojást kicsit felverjük, elkeverjük benne a sót, a szódabikarbónát és annyi grízt, amennyit felvesz. Hozzákeverjük az összetört zöldségeket, frissen vágott petrezselymet, és kiskanállal beleszaggatjuk a forró levesbe.
Tálaláskor aprított friss petrezselyemmel szórtam meg.



Márton napja és Tours-i Szent Márton élete

November 11. Márton napja, a néphagyomány szerint az éves gazdasági munkák lezárásának ideje is, egyben a téli pihenés időszaka a természet számára. Ekkor vágták le abban az évben először a hízott libákat és az újbort is ekkor kóstolták meg először.

Tours-i Szent Márton 316-ban Savaria, azaz Szombathely környékén született, és a római császár katonájaként szolgált.
Márton egy különösen hideg téli estén francia honban lovagolva megosztotta meleg köpenyét egy nélkülöző koldussal. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké is szentelték, 371-ben. Ő azonban tiltakozott megválasztása ellen. A legenda szerint egy libaólban próbált elrejtőzni, de a ludak elárulták gágogásukkal.

Fontos hittérítő munkát végzett, a pogány falvak nagy részét megtérítette. Életét csodák és gyógyulások kísérték.

397. november 8-án Tours-ban halt meg. A hagyomány szerint november 11-én volt a temetése.

Forrás a Wikipediáról és innen.


8 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, szinte éreztem az illatát ennek a finom levesnek. Nekem is van iklyen fonott kacsa vagy liba fejű fonott tartóm kétféle is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Nekem is van két ilyen fonott kis tálkám, aranyosak :-)

      Törlés
  2. Nagyon szép lett. Én már megint lemaradtam, pedig november elején még eszembe jutott, hogy el ne felejtsek libát főzni.Aztán csodálkozva néztem a naptárat, hogy jé, ma Márton nap van? Te viszont ismét időben cselekedtél.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Ani! Én is csak egy nappal előtte vettem észre, hogy már itt a Márton nap, aztán csak ezeket a kis csontokat vettem meg levesnek :-)

      Törlés
  3. Biztosan nagyon finom volt! Bár nálunk a liba nem "nyerő", de ezt a levest szívesen megenném! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Marcsi! Liba nálunk is nagyon ritkán kerül az asztalra, de így levesnek talán sűrűbben. Finom volt :-)

      Törlés
  4. Ebben a hidegben nagyon jól esne egy jó adag ebből a finom levesből, még akkor is ha már elmúlt Márton napja. Nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen! Egy forró húsleves pedig mindig jólesik :-)

      Törlés