A különböző formájú és díszített birsalmasajtok együtt |
Már évek óta nem készítettem birsalmasajtot, most idén kedvet kaptam hozzá. Két részletben főztem, néhány nap eltéréssel. Főleg kisebb formákba töltöttem, de készültek egyszerű téglalap alakúak is, díszítettek és hagyományosak, valamint néhány diós is.
Mindegyik finom lett, mert már ellenőriztük.... 😋
A diós változatok, az egyik feldarabolva.... |
Később, ha jobban megszikkad, szebben lehet majd szeletelni |
Hozzávalók: birsalma, cukor, citromlé, dió.
Elkészítése:
A birsalmákat megmostam, feldaraboltam, magházát, héját rajta hagytam,
és csak annyi vízben, hogy ellepje, puhára főztem. Amikor megfőtt
lecsepegtettem, a főzőlevét eltettem, magházát eltávolítottam, majd héjával
együtt apró lyukú húsdarálón ledaráltam.
Az így kapott pépet lemértem, kilogrammonként kb.70 dkg cukrot, 1,5 dl főzőlevet és egy
citrom levét adtam a ledarált birshez. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrűre főztem.
Amikor már jó sűrű lett, hideg vízzel kiöblített tálkákba, formákba töltöttem.
Amikor már jó sűrű lett, hideg vízzel kiöblített tálkákba, formákba töltöttem.
Közben a diós változathoz a diót rövid ideig sütőbbe tettem, hogy kicsit piruljon, mert így a héját könnyen le lehet róla dörzsölni, és akkor sokkal finomabb. Kis darabokra vágtam, és a már tálkában lévő masszába nyomkodtam belőle.
Másnap
kiborítottam a formákból, fadeszkára, majd rácsra tettem, és levegőn szikkadni hagytam.
Kb. egy hét múlva, vagy amikor már jól megszikkadt, fóliába vagy sütőpapírba csomagolva, száraz, hűvös helyen tárolhatjuk.
Kb. egy hét múlva, vagy amikor már jól megszikkadt, fóliába vagy sütőpapírba csomagolva, száraz, hűvös helyen tárolhatjuk.
A birsek |
Elkezdjük főzni |
Már megfőtt |
A ledarált massza, jöhet a sűrűre főzés |
Katalin kérlek, hogy teljesen töröld ki azt ami megjelent. Nem tudom, hogy mi történt. Írtam hozzászólást a birsalmasajthoz és nem a szokásos módon jelent meg és nem az ami szokott. Tehát nem a Lívia és nem a zöld kis szívalakú fa.
VálaszTörlésMajd később újra írok.
Köszi. Nagyon szeretjük a birsalmasajtot. Én is régen készítettem és az bent van a blogomban. Az idén megint szerettem volna készíteni, de nem láttam szép birsalmát a piacon,
TörlésNagyon ötletes, hogy ilyen kis fomákba tettet és az nem is kétséges, hogy milyen finom lehet.
Nagyon szépek lettek!
VálaszTörlésSzépek, kívánatosak és nagyon jó ötlet volt ezekben a formákban dermeszteni. :)
VálaszTörlésKedves Lívia, Éva, Marcsi, köszönöm szépen az elismerő szavakat :-)
VálaszTörlésNagyon guszták a sajtjaid!
VálaszTörlésSok puszi:ÁGI
Az enyém nem volt ilyen gyönyörűséges, de elárulhatom, rendkívül gyorsan elfogyott (a gyerekeknél....) :-)
VálaszTörlésNagyon mutatós így formákban dermesztve, díszítve. Hogy finom is, azt tudom. Odavagyok mindenért, ami birsalmás. :-)
VálaszTörlésÁgi, Marcsi, Gerdi, nektek is nagyon szépen köszönöm :-)
VálaszTörlésMég soha nem kóstoltam birsalmasajtot, de mostanában léptem-nyomon "belebotlok" a netten. Ki kéne próbáljam én is, itt lenne az ideje megkóstolni. :) Nagyon szépek lettek a tieid!
VálaszTörlésKöszönöm! Akkor épp itt az, ideje, hogy kipróbáljad :-) Biztos nagyon fog ízleni.
Törlés