Egy Haas oroszkrém torta pudingpor hátoldalán találtam ezt a receptet, ezzel a megnevezéssel, amit a saját ízlésünknek megfelelően, kicsit módosítva készítettem el. Sárgadinnye-citrom befőttet és cukorban eltett narancsot használtam a krém ízesítésére, melyeknek kellemes, fűszerezett, édes és mégis pikáns íze nagyon jól harmonizált. Úgyhogy ez már nem is annyira Léna álma lett, hanem inkább az enyém....
Hozzávalók nálam, egy 18 cm átmérőjű tortához: 5 közepes
méretű tojás, 5 evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt,
a töltelékhez: 1 csomag oroszkrém torta pudingpor, 4 dl tej, 5 evőkanál cukor + még ízlés szerint, 2-2,5 dl növényi tejszín, 2-3 kiskanál zselatin (attól függően, hogy a krémünk mennyire folyós, vagy mennyire szeretnénk hogy sűrű legyen), sárgadinnye befőtt citromkarikákkal és cukrozott narancskarikák, kisebb maroknyi mazsola és kevés rum az áztatásához,
a tetejére a zseléhez: fél tasak piros tortazselé, a narancsbefőtt levéből néhány kanállal,
a díszítéséhez: narancs héjából csíkok és fehércsoki cseppek.
a töltelékhez: 1 csomag oroszkrém torta pudingpor, 4 dl tej, 5 evőkanál cukor + még ízlés szerint, 2-2,5 dl növényi tejszín, 2-3 kiskanál zselatin (attól függően, hogy a krémünk mennyire folyós, vagy mennyire szeretnénk hogy sűrű legyen), sárgadinnye befőtt citromkarikákkal és cukrozott narancskarikák, kisebb maroknyi mazsola és kevés rum az áztatásához,
a tetejére a zseléhez: fél tasak piros tortazselé, a narancsbefőtt levéből néhány kanállal,
a díszítéséhez: narancs héjából csíkok és fehércsoki cseppek.
Elkészítése:
Először a piskótát készítettem el. A
tojásfehérjét felvertem, majd egyenként hozzáadtam a sárgáját, a cukrot
és a lisztet. Kivajazott, lisztezett formába öntöttem, és előmelegített
sütőben megsütöttem. Amikor kihűlt három felé vágtam.
Közben elkészítettem a tölteléket. A pudingot megfőztem a tejjel és a cukorral, a tejszínt felvertem, és amikor már kissé kihűlt a puding, hozzáadtam a felvert habot és a rumban megáztatott mazsolát.
A zselatint elkevertem 0,5-0,75 dl vízzel hígított befőttlében, a tasak leírása szerint megfőztem, és ezt is hozzákevertem az előzőleg elkészített krémhez.
Keveset félretettem a krémből - amit a tetejére szántam -, és a többibe belekevertem a kisebb darabokra vágott dinnye-, citrom- és narancs befőttet.
A torta forma keretét visszahelyeztem a piskóta köré, és lapokat megtöltöttem a krémmel. Tetejét a félretett, gyümölcs nélküli krémmel kentem meg.
Elkészítettem a fél adag tortazselét, mikor kicsit hűlt már, de még folyós volt, ráöntöttem a torta tetejére. Kidíszítettem, hűtőszekrénybe tettem, majd pár óra múlva eltávolítottam róla a keretet.
Közben elkészítettem a tölteléket. A pudingot megfőztem a tejjel és a cukorral, a tejszínt felvertem, és amikor már kissé kihűlt a puding, hozzáadtam a felvert habot és a rumban megáztatott mazsolát.
A zselatint elkevertem 0,5-0,75 dl vízzel hígított befőttlében, a tasak leírása szerint megfőztem, és ezt is hozzákevertem az előzőleg elkészített krémhez.
Keveset félretettem a krémből - amit a tetejére szántam -, és a többibe belekevertem a kisebb darabokra vágott dinnye-, citrom- és narancs befőttet.
A torta forma keretét visszahelyeztem a piskóta köré, és lapokat megtöltöttem a krémmel. Tetejét a félretett, gyümölcs nélküli krémmel kentem meg.
Elkészítettem a fél adag tortazselét, mikor kicsit hűlt már, de még folyós volt, ráöntöttem a torta tetejére. Kidíszítettem, hűtőszekrénybe tettem, majd pár óra múlva eltávolítottam róla a keretet.
Nagyon szép ez a "Kata álma" most éppen ilyen krémes sütit ennék:-))
VálaszTörlésKöszönöm Éva, valóban, ezt a nevet is adhattam volna neki :-)
TörlésNagyon kívántatja magát! Én is kérek egy naaaagy szelettel!
VálaszTörlésKöszi Juci, szívesen megkínálnálak, de már elfogyott :-)
TörlésGyönyörű tortát készítettél! :) Bármikor megennék belőle egy szeletet.
VálaszTörlésKöszönöm Vanilin, örülök, hogy tetszik :-)
TörlésNagyon szép és guszta. Nekem is első dolgom volt elkészíteni, mikor vettem ilyen pudingot. :)
VálaszTörlésKöszönöm Melinda, én is mikor megláttam a puding tasakján a receptet, mindjárt megkívántam :-) Vannak ezek az eltett gyümölcseim, és a narancsból még nem is bontottam fel egy üveget sem, így gondoltam, hogy pont jó lesz hozzá :-)
TörlésIstenien néz ki és most már én is ilyen tortáról álmodom.
VálaszTörlésKöszönöm Nea! Most már csak én is álmodozom utána, mert már rég elfogyott :-)
TörlésNagyon guszta, jó összetevőkből csak jó lehet. Nagyon kínáltatja magát, de sajnos csak minden a szemnek van...
VálaszTörlésKöszi Lívia! Ige, sajnos csak a szemnek... :-)
TörlésFantasztikusan néz ki ez a torta! Köszönöm kedves Kati! Azt hiszem, hamarosan sort kerítek rá, ha kapok ilyen pudingport - eddig még nem találkoztam ilyennel, de majd keresni fogom! :)
VálaszTörlésKöszönöm Marcsi! Én úgy vettem, hogy három vaníliapudinggal volt összecsomagolva ez az oroszkrém torta puding. És ha jól emlékszem olyan akció volt, hogy ez a puding ajándék volt hozzá :-)
TörlésDe szerintem ha nincs ilyen, akkor vaníliapudinggal is nagyon finom lenne :-)