A napokban kétszer is főztem szilvalekvárt, 2-2 kg-ból. Az első adag
hagyományosan készült, a második fűszerekkel ízesítve. A gyömbér amúgy is nagyon egészséges, sok jótékony hatással rendelkezik. Aki szeret
kísérletezni az ízekkel, a fűszerekkel, az bátran próbálja ki, esetleg
még más ízesítéssel is.
Van már két szilvalekvár a blogomon, az egyik az almás fahéjas szilvalekvár, a másik a fűszeres szilvalekvár. Ez is hasonló, mégis kicsit más, de mindegyik finom....
Hozzávalók: 2 kg szilvához (maggal mérve) 20 dkg cukor (vagy ízlés szerint), 1-1,5 cm friss gyömbér, fél citrom, 2 tasak vaníliás cukor, 8-10 szem szegfűszeg, ha híg lenne 1 tasak fűszeres dzsemfix (ízlés szerint el is hagyható),
a tetejére: 1 késhegynyi szalicil, vagy más tartósítószer, esetleg nélküle.
a tetejére: 1 késhegynyi szalicil, vagy más tartósítószer, esetleg nélküle.
Elkészítése:
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, félbe vagy harmadába vágjuk. Belereszeljük a gyömbért és a citromhéját, hozzáadjuk a szegfűszeget, és elkezdjük főzni.
Mikor félig megfő - ez hamar lesz -, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a citromlét. Ha már úgy gondoljuk hogy kész, hozzákeverünk egy fél, vagy egy egész tasak dzsemfixet. Ez attól függ, hogy mennyire híg a főzetünk, vagy hogy milyen sűrűre szeretnénk.
Még forrón üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Mikor félig megfő - ez hamar lesz -, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a citromlét. Ha már úgy gondoljuk hogy kész, hozzákeverünk egy fél, vagy egy egész tasak dzsemfixet. Ez attól függ, hogy mennyire híg a főzetünk, vagy hogy milyen sűrűre szeretnénk.
Még forrón üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Minden évben főzök szilvából lekvárt, most szeptember végén is főztem, de mivel már van a blogomban a natúr és a fűszeres (fahéjas, szegfűszeges), így most nem tettem be a blogomba.
VálaszTörlésNagyon jól néz ki a lekvárod, az ízét azt csak sejtem, mert még gyömbéreset nem készítettem.
Köszönöm Lívia! Finom lett. Nem tettem bele túl sok gyömbért, hogy ne legyen csípős, úgyhogy pont jó lett így :-)
TörlésNagyon finom lehet ezzel az ízesítéssel is!
VálaszTörlésKöszönöm Éva, szeretek kísérletezni az ízekkel :-)
TörlésNagyon különleges lehet gyömbérrel. De szívesen megkóstolnám.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, szívesen megkínáltalak volna belőle, de majd csak a télen nyitom fel az első üveget :-) :-)
TörlésEz az ízesítés nagyon különleges! Nekem biztos ízlene. :)
VálaszTörlésKöszi Vanilin, én is úgy gondolom, ízlene neked is :-)
TörlésA szilvalekvár a kedvencem. Idén elmaradt a főzése, de van még néhány üveg tavalyi. Gyömbéresen is szeretném, mindegy, csak szilvából legyen! :-) Szép a háttárképed, mint mindig!
VálaszTörlésKöszönöm Gerdi! Én tavaly jártam így, még volt előző évről, akkor nem főztem be, de idén már kellett. Így kipróbáltam egy új ízt :-)
Törlés