2017. október 4., szerda

Gyömbéres szilvalekvár



A napokban kétszer is főztem szilvalekvárt, 2-2 kg-ból. Az első adag hagyományosan készült, a második fűszerekkel ízesítve. A gyömbér amúgy is nagyon egészséges, sok jótékony hatással rendelkezik. Aki szeret kísérletezni az ízekkel, a fűszerekkel, az bátran próbálja ki, esetleg még más ízesítéssel is.
Van már két szilvalekvár a blogomon, az egyik az almás fahéjas szilvalekvár, a másik a fűszeres szilvalekvár. Ez is hasonló, mégis kicsit más, de mindegyik finom....


Hozzávalók: 2 kg szilvához (maggal mérve) 20 dkg cukor (vagy ízlés szerint), 1-1,5 cm friss gyömbér, fél citrom, 2 tasak vaníliás cukor, 8-10 szem szegfűszeg, ha híg lenne 1 tasak fűszeres dzsemfix (ízlés szerint el is hagyható),
a tetejére: 1 késhegynyi szalicil, vagy más tartósítószer, esetleg nélküle.

Elkészítése:
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, félbe vagy harmadába vágjuk. Belereszeljük a gyömbért és a citromhéját, hozzáadjuk a szegfűszeget, és elkezdjük főzni.
Mikor félig megfő - ez hamar lesz -, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a citromlét. Ha már úgy gondoljuk hogy kész, hozzákeverünk egy fél, vagy egy egész tasak dzsemfixet. Ez attól függ, hogy mennyire híg a főzetünk, vagy hogy milyen sűrűre szeretnénk.
Még forrón üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.




10 megjegyzés:

  1. Minden évben főzök szilvából lekvárt, most szeptember végén is főztem, de mivel már van a blogomban a natúr és a fűszeres (fahéjas, szegfűszeges), így most nem tettem be a blogomba.
    Nagyon jól néz ki a lekvárod, az ízét azt csak sejtem, mert még gyömbéreset nem készítettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Finom lett. Nem tettem bele túl sok gyömbért, hogy ne legyen csípős, úgyhogy pont jó lett így :-)

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet ezzel az ízesítéssel is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, szeretek kísérletezni az ízekkel :-)

      Törlés
  3. Nagyon különleges lehet gyömbérrel. De szívesen megkóstolnám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, szívesen megkínáltalak volna belőle, de majd csak a télen nyitom fel az első üveget :-) :-)

      Törlés
  4. Ez az ízesítés nagyon különleges! Nekem biztos ízlene. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Vanilin, én is úgy gondolom, ízlene neked is :-)

      Törlés
  5. A szilvalekvár a kedvencem. Idén elmaradt a főzése, de van még néhány üveg tavalyi. Gyömbéresen is szeretném, mindegy, csak szilvából legyen! :-) Szép a háttárképed, mint mindig!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gerdi! Én tavaly jártam így, még volt előző évről, akkor nem főztem be, de idén már kellett. Így kipróbáltam egy új ízt :-)

      Törlés