2017. október 16., hétfő

Gesztenyés-diós csiga



Itt az ősz, újra lehet sűrűbben begyújtani a sütőt. Szeretek kelt tésztából sütni, amit változatosan lehet megtölteni, ízesíteni. Most egy őszies töltelékvariációt gondoltam ki, gesztenyével és dióval.
Mint a legtöbb kelt tészta, ez is frissen, langyosan a legfinomabb, de ha marad belőle másnapra, akkor azok is gyorsan elfogynak, főleg ha mikróban egy kicsit megmelegítjük, felfrissítjük...


Hozzávalók, 10-12 darabhoz: 30 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 dl tej + még kevés a dagasztáshoz, 1 egész tojás és 1 sárgája, 5-6 dkg szoba hőmérsékletű vaj vagy margarin, 6-8 dkg cukor,
a töltelékhez: 20 dkg gesztenyemassza, 1-2 kanál tej, 15 dkg dió, ízlés szerint cukor, 1 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja,
a töltelék meglocsolásához és a csigák lekenéséhez: olvasztott vaj.

Elkészítése:
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, majd a többi tésztához valóval lágy tésztát gyúrunk. Langyos helyen duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A diót ledaráljuk, ízlés szerint cukrozzuk, hozzákeverjük a vaníliás cukrot is. A gesztenyemasszát 1-2 kanál tejjel elkeverjük, hogy ne legyen olyan sűrű. 
Amikor megkelt a tészta, téglalap alakúra kisodorjuk. Megkenjük először a gesztenyével, majd megszórjuk a dióval, ráreszeljük a citromhéját, és meglocsoljuk olvasztott vajjal.
Feltekerjük, kb. 2 ujjnyi vastag darabokra vágjuk, tepsibe tesszük, ahol még 10-15 percig pihentetjük.
Ekkor megkenjük az oldalukat és a tetejük is olvasztott vajjal, majd előmelegített sütőben, közepes lángon készre sütjük. Ha sütés közben a tetejük nagyon pirulna, sütőpapírral letakarhatjuk.
Tálaláskor a tetejét megszórhatjuk porcukorral.

A gesztenyével megkent tészta

Rajta a darált dió is

És a tepsiben - mivel elég lágy volt a tésztám, így a tepsibe pakoláskor
kicsit csúnyák lettek, de sütés közben szépen  kidagadtak.



10 megjegyzés:

  1. Nagyon jó tölteléket találtál ki! Szép csigák sültek ki, szép fotókkal. Én mindig nagy adagot sütök a kelt tésztákból, másnap is elfogy, meg aztán van mit csomagolni iskolába-dolgozdába. Szeretjük őket, mindenképp, meg aztán sütni is szeretem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gerdi, én csak ilyen kis adagokat szoktam sütni, mert nem vagyunk sokan hozzá :-)

      Törlés
  2. Ez a gesztenyés diós ízesítés szuper ötlet! :)Nagyon szépek! És milyen finomak lehetnek!

    VálaszTörlés
  3. Diós is, gesztenyés is, mindkettőért oda vagyok. Jaj, de beleharapnék.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, megkínáltalak volna, de sajnos már elfogyott :-)

      Törlés
  4. Imádjuk a kelt tésztákat, leginkább én és elsősorban. A gesztenyét is szeretjük. Nagyon finom lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, mi is nagyon szeretjük a kelt tésztákat, főleg ilyenkor ősszel és télen :-)

      Törlés
  5. Gyönyörű fotót készítettél. Mindig kitalálsz valami újdonságot. Finom lehetett ez az ízösszeállítás is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani! Kell néha egy kis újdonság a megszokott ízek mellé... :-)

      Törlés