|
A gombócok a tányéron, megszórva morzsával... |
Tegnapra kicsit engedett a kánikula "szorítása", ezért úgy gondoltam már bekapcsolhatom a sütőt.
Ez egy tolnai sváb édesség, amit a júniusi mözsi
Kerwastrudl (Keltkalács) Fesztiválon ettünk, amit a tolnai karitász tagjai készítettek. Idén már harmadszor tartották meg ezt a rendezvényt, - minden év júniusában szokták. De már az első alkalommal, 2015-ben is ettünk belőle, a receptet is akkor kaptuk, de itthon csak most sütöttem meg először. Valahogy mindig elmaradt, hogy elkészítsem, pedig ott mindig nagyon ízlett....
|
...és még a lábosban, ahogy kisült - még a morzsa nélkül |
|
Az eredeti recept |
Az eredeti recept szerint készítettem, annyi különbséggel, hogy csak egy fél adagot, egy kb. 20 cm átmérőjű lábosban. Nekem 12 db gombóc lett belőle. Gyorsan fogytak, finom könnyűek lettek.
|
A tészta feldarabolás után, és már rajta a szilvalekvár is |
|
Az elkészített gombócok |
|
A lábosban... |
|
...és ahogy ráöntöttem a forró vizet, egy pillanat alatt ilyenre dagadtak meg |
Ez szuper, ahogy kisült még a morzsa nélkül, guszta lett nagyon megkóstoltam volna. Jöhet minden ami kelt és lekváros, pláne szilvalekváros.
VálaszTörlésIsmerem ezt a gombócot, de még nem nem készítettem. Kifogom próbálni. Zsemlemorzsát nem teszek rá, mert az ismert szilvás gombócomra - ami ugye burgonyás - sem zsemlemorzsát teszek, hanem pirított búzadarát, amit kevés vízzel kevergetve főzni kell, amíg beszívja a vizet és megdagad, ezután morzsalékosra keverem.
Gondolom, hogy ezen sokan csodálkoznak, de én nem szeretem a zsemlemorzsát csak a rántott húson, rántott csirkén stb.
Köszönöm Lívia, és jó étvágyat hozzá, ha elkészíted :-)
TörlésMég sosem ettem gőzgombócot, szívesen megkóstolnám.
VálaszTörlésPróbáld ki egyszer :-)
TörlésÉn sem ettem még ilyet, de szívesen megkóstolnám, finom lehet. :)
VálaszTörlésKöszi Vanilin! Készítsd el egyszer :-)
Törlés