2016. június 29., szerda

Ribizlizselé és szörp



Apukám kertjében szedtem ezt szép friss, bio ribizlit, amiből ez a szörp és zselé készült. Azért adtam a zselé elnevezést neki, mert a dzsemfixtől szép zselészerű lett, akár vágható is, de vajas kenyérre is kitűnően kenhető. Ribizlidzsemet általában úgyis nagyrészt süteményekbe szoktam felhasználni, ahhoz pedig jobb is, ha kicsit sűrűbb, és nem folyós...

Zsemlére kenve, mögötte a "kockára" vágott ribizlizselé

Hozzávalók a zseléhez: ribizli, ízlés szerint cukor, dzsemfix, szalicil,
a szörphöz: cukor, borkősav és szalicil.

Elkészítése:
A ribizlit megmostam, megfőztem, majd lepasszíroztam. A gyümölcspépet folyamatos keverés közben elkezdtem főzni az ízlés szerinti cukorral. Nem mértem, kóstolva állapítható meg, hogy mennyi kell bele. Ez attól is függ, hogy mennyire savanyú a ribizli.
Forrás után már nem kell sokáig főzni, hisz úgyis belejön a dzsemfix. Miután beleszórtam, még néhány percig nagy lángon főztem, s már töltöttem is az üvegekbe. Tetejére késhegynyi szalicilt tettem, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

A szörphöz a lepasszírozott ribizliléből vettem el, valamint a megmaradt "törkölyt" kevés vízzel felhígítottam, és még egyszer lepasszíroztam. Az így kapott lét ízlés szerinti mennyiségű cukorral felforraltam, majd literenként 1 csapott kiskanál borkősav adtam hozzá. Üvegekbe töltöttem, tetejére szalicilt szórtam, és ezt is száraz dunsztban hagytam kihűlni.

A szörp





4 megjegyzés:

  1. A házi lekvárnál nincs jobb! :)Isteni! :)

    VálaszTörlés
  2. De kedvemre-való finomságokat készítettél!

    VálaszTörlés
  3. Ajjaj, hogy ez milyen finom :) Régebb mi is készítettünk :)

    VálaszTörlés
  4. Köszi lányok, örülök, hogy nektek is ízlene :-)

    VálaszTörlés