Apukám kertjében szedtem ezt szép friss, bio ribizlit, amiből ez a szörp és zselé készült. Azért adtam a zselé elnevezést neki, mert a dzsemfixtől szép zselészerű lett, akár vágható is, de vajas kenyérre is kitűnően kenhető. Ribizlidzsemet általában úgyis nagyrészt süteményekbe szoktam felhasználni, ahhoz pedig jobb is, ha kicsit sűrűbb, és nem folyós...
| Zsemlére kenve, mögötte a "kockára" vágott ribizlizselé |
Hozzávalók a zseléhez: ribizli, ízlés szerint cukor, dzsemfix, szalicil,
a szörphöz: cukor, borkősav és szalicil.
a szörphöz: cukor, borkősav és szalicil.
Elkészítése:
A ribizlit megmostam, megfőztem, majd
lepasszíroztam. A gyümölcspépet folyamatos keverés közben elkezdtem főzni az ízlés szerinti cukorral. Nem mértem, kóstolva állapítható meg, hogy mennyi kell bele. Ez attól is függ, hogy mennyire savanyú a ribizli.
Forrás után már nem kell sokáig főzni, hisz úgyis belejön a dzsemfix. Miután beleszórtam, még néhány percig nagy lángon főztem, s már töltöttem is az üvegekbe. Tetejére késhegynyi szalicilt tettem, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Forrás után már nem kell sokáig főzni, hisz úgyis belejön a dzsemfix. Miután beleszórtam, még néhány percig nagy lángon főztem, s már töltöttem is az üvegekbe. Tetejére késhegynyi szalicilt tettem, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
A szörphöz a lepasszírozott ribizliléből vettem el, valamint a megmaradt "törkölyt" kevés vízzel felhígítottam, és még egyszer lepasszíroztam. Az így kapott lét ízlés szerinti mennyiségű cukorral felforraltam, majd literenként 1 csapott
kiskanál borkősav adtam hozzá. Üvegekbe töltöttem, tetejére szalicilt szórtam, és ezt is száraz
dunsztban hagytam kihűlni.
| A szörp |
A házi lekvárnál nincs jobb! :)Isteni! :)
VálaszTörlésDe kedvemre-való finomságokat készítettél!
VálaszTörlésAjjaj, hogy ez milyen finom :) Régebb mi is készítettünk :)
VálaszTörlésKöszi lányok, örülök, hogy nektek is ízlene :-)
VálaszTörlés