2014. július 8., kedd

Rakott bab fűszeres gomolyával





Rakott bab van már a blogomon, de ez most hús nélkül készült, sok sajttal és tejföllel - részben klasszikus rakott bab recept alapján, másrészt saját ötletekkel kiegészítve -, mely könnyű nyári ebéd vagy vacsora lehet....

A hozzávalók nagyjából, mert nem mértem mindent: kb. 40-50 dkg zsenge zöldbab, 15-20 dkg gomolya sajt, kb 5-8 dkg trappista sajt (nem mértem), só, olaj, zsemlemorzsa, 2 kis doboz tejföl, 2 nagyobb paradicsom,
tálaláskor: friss bazsalikom.

Elkészítése:
A babot megtisztítottam, feldaraboltam, sós vízben majdnem készre főztem - annyira hogy még roppanósak maradjanak -, majd leszűrtem.
Egy jénai tálat kikentem olajjal, megszórtam zsemlemorzsával, rátettem a bab felét, majd erre kevés olajon megpirított zsemlemorzsát, aztán a reszelt trappistát, tejfölt, és ezután jött a bab megmaradt része. Erre fektettem a paradicsomszeleteket, megkentem tejföllel, és rátettem a gomolyaszeleteket.
Az egészet beborítottam a megmaradt tejföllel, és fólia nélkül sütőben megsütöttem, addig, míg a teteje kicsit pirulni kezdett.
Friss bazsalikommal tálaltam, ami ízben nagyon jól harmonizált a babbal.

Alul a bab fele, rajta a pirított zsemlemorzsa

A zsemlemorzsán a reszelt sajt

A sajton tejföl és a bab másik része

A babon a paradicsom és tejföl

A paradicsomon a gomolya sajt

Végül az egész beborítva tejföllel



9 megjegyzés:

  1. Hát ebből a hús egyáltalán nem hiányzik. Isteni lehet, szerintem egyedül is elboldogulnék ezzel az adaggal. Persze, nem egyszerre, hanem... addig enném, amíg lenne belőle. Biztos elkészítem, de kicsit odébb, mert még nem terem a zöldbab, nagyon kicsik még a hüvelyek.

    VálaszTörlés
  2. Nálunk meg rengeteg a zöldbab, azt sem tudjuk mit csináljunk vele, sorra kerítem azt hiszem :) Nagyon, de nagyon guszta :)

    VálaszTörlés
  3. Ez valami fantasztikusan finom lehetett!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó a rakott bab hús nélkül is, nekem sem hiányozna belőle. A gomolyát ráadásul imádom, nagyon finomat főztél/sütöttél! :)

    VálaszTörlés
  5. Mennyi sajt... odalennék érte! A zöldbabot is nagyon szeretem, rakva is. Darált hússal-rizzsel szoktam készíteni, de ez a soksajtos változat nálam előnyt élvez!

    VálaszTörlés
  6. Nekem jobban tetszik ez a változat, mint a húsos. Joooó sok sajttal az igazi. :D

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm mindenkinek, látom sokan szeretitek ezt a verziót :-)

    VálaszTörlés
  8. Katalin, ez nagyon kreative, és mennyei finom rakott bab! Szivesen meg enném bár milyen finom hus készülék helyett...egy vegetárius személynek egy álom étel, habár én nem vagyok vegetárius, de nem hiányozna hus ilyen finomságok mellett!

    VálaszTörlés
  9. Éppen holnapra terveztem egy jó kis rakott babos ebédet , nagyon jól néz ki a tied :)
    Örülök, hogy rátaláltam az oldaladra, erdélyi lévén mindig nagy öröm, ha honfitársra bukkanok. Ha van kedved nézz be hozzám, sok finomságot találhatsz. Üdv. Verus

    VálaszTörlés