2012. december 27., csütörtök

Kolbászos pogácsa


A pogácsák melegen és langyosan a legfinomabbak


Az egyik pogácsa kettévágva

Lassan közeledik az év vége, és a Szilveszter. Mindenkinek tudom ajánlani kitűnő sör- és borkorcsolyaként - és az év bármely szakára is - ezt a finom pogácsát....

Hozzávalók: 30 dkg liszt 20 dkg vaj, 2,5 dkg élesztő, 1,5 dl hideg tej, fél evőkanál cukor, másfél kiskanál só,  néhány csepp ecet, 1 arasznyi füstölt kolbász, 1 tojás + 1 a kenéshez, 
a tetejére: reszelt sajt, és ízlés szerint köménymag, lenmag és szezámmag.

Elkészítése:
Az élesztőt, a hideg tejet és a cukrot elkevertem. A vajat egy kanál liszttel és az ecettel összegyúrtam, majd kis téglalapot formáztam belőle, és félretettem. A lisztet elkevertem a sóval, hozzáadtam a tojást, és az élesztős résszel tésztává gyúrtam, majd jól kidolgoztam.
20-30 percig pihentettem, majd kinyújtottam. Közepére tettem a vajas masszát, a tészta sarkait ráhajtottam, majd ismét kisodortam. Elvégeztem rajta az első szimpla hajtást, úgy hogy a két szélső oldalát a közepére hajtottam.
Fél órát hagytam pihenni, majd ismét ugyanúgy hajtogattam, és egy újabb fél óra pihentetés után harmadszor is hajtogattam.
Ezután 50-60 percig pihentettem, majd kb. 40 cm szélesre és 30-35 cm magasra kisodortam, egyik felét megkentem tojással, és a lenti képen látható módon sorba raktam rajta a vékonyra felszeletelt kolbászkarikákat. A tészta másik felét ráhajtottam, a  köztes részeket először kézzel, majd egy fakanál nyelével lenyomkodtam.
Megkentem a tetejét is tojással, megszórtam a sajttal és a magvakkal, majd feldaraboltam. A tepsiben még rövid ideig kelesztettem, majd előmelegített sütőben szép piros barnára sütöttem

A receptet itt találtam, annyi különbséggel készítettem, hogy a tésztájába is tettem egy tojást, és hogy az eredeti mennyiség másfélszeresét sütöttem meg. A sok hajtogatástól szép réteges lett. Nagyon finom hidegen is, de a legjobb mégis frissen volt....

A tészta hajtogatásának megkezdése

A hajtogatott tészta, még kelesztésre várva

A megkelt tészta a kisodrás előtt

A kisodort tészta megtöltve. Ezután hajtjuk rá a bal oldali tészta részt
a kolbászokra....

majd a kolbászkarikák közti rész benyomkodjuk, és tojással lekenjük

Végül kockára vágjuk a köztes részek mentén



6 megjegyzés:

  1. Ránézésre nagyon szimpatikus, összetevői alapján is. Szilveszterre jól jönne, az már biztos, hisz karácsonykor is szívesebben jártunk rá a sós ropogtatni valókra!

    VálaszTörlés
  2. Csuda klasszul néznek ki ezek a pogácsák, csak finomak lehetnek!! Nagyon szép egyformák lettek, erre én sosem leszek képes, sajnos! :)

    VálaszTörlés
  3. Istenien néznek ki, a fiúknak biztosan nagyon bejönne, sőt, még nekünk, lányoknak is! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon csábító, a család imádná, az biztos:) Bár én még mindig nagyon telítve vagyok karácsony után, szilveszterre lehet, hogy elkészítem:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon gusztusosak a pogácsáid! És hasznos a készítésről készült fotósorozat!

    VálaszTörlés