2012. január 31., kedd

Nógrádi parasztleves


A leves, ahogy én készítettem

Ennek a levesnek a receptje egy planétás receptsorozat egyik lapjáról való - talán a 80-as években adták ki -, egyébként a sorozatból már több jó dolgot elkészítettem, melyek mind finomak lettek. 

Némi változtatással főztem meg, kevesebb húst tettem bele, sertéshúst egyáltalán nem, csak tyúk mellet és marha nyakat, valamint a recepten feltüntetett fél kg paradicsom helyett - ami lehet hogy elírás, mert én soknak találtam - csak egy darab közepeset tettem bele.
Amúgy hasonlóan főztem, a húsokat a zöldségektől külön, hideg vízben tettem fel főni, sóztam, borsoztam, egy-két szem szegfűborsot adtam még hozzá. Két három sárgarépát és egy fehérrépát hasábokra vágtam, egy darab zellerrel, egy hagymával, egy gerezd fokhagymával, egy paradicsommal, két-három szelet zöldpaprikával, sóval, borssal és házi ételízesítővel (zöldségekből szárított és őrölt) elkezdtem főzni. A borsót, kb. egy maroknyit később adtam hozzá, valamint az egy szem gombát, amiből tehettem volna többet is, mert nagyon finom volt benne.
Amikor minden megfőtt, leszűrtem a leveseket és összeöntöttem, a répát és gombát felszeleteltem, a húst is összevágtam, amit jobb lett volna főzés előtt feldarabolni, mert a főtt húst nem lehet olyan szépen vágni, mint a nyerset.
A leves levéből kimertem egy külön lábasba, amiben kifőztem az egy tojásból készített daragaluskát, kicsit pótolni is kellett vízzel és egy kis leveskockával, mert a galuskák sok levet felszívtak.
Ennek receptje itt tekinthető meg, egy régebbi bejegyzésemben, mindig eszerint készítem.
Tálalás előtt finomra vágott, friss petrezselyemmel szórtam meg. Nagyon finom, tartalmas leves.

Egy kicsit közelebbi kép a levesről

A planétáson szereplő fénykép...

...és hátoldalán a recept



9 megjegyzés:

  1. Ó ez igazi finom házi jó sűrű leveske de nagyon guszta! Imádom a grízgaluskát, nem tudom hogy miért a férjuram nem nagyon szereti, ebből mi következik? Nagyon ritkán csinálok pedig én nagyon szeretem!Na de majd fellázadok és mégiscsak csinálok ! Ilyen receptesem nekem is van, de több különböző recept is van erre nem emlékszem!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom leves, az a kis gomba is jól beilleszkedett, a grízgaluskát kb. egyformán készítjük :) Szemet gyönyörködtető színei vannak!

    VálaszTörlés
  3. De jól esne egy tányérkával! Biztosan nagyon finom! :)

    VálaszTörlés
  4. Ezekre a kártyákra emlékszem! Volt pár, de ha az asszonykámat megkérdezném, nem csodálkoznék, ha rendszerezve, egy borítékban elővenné őket...

    Viszem a receptet!

    VálaszTörlés
  5. Szuper leves, finom, tartalmas:) A grízgaluskát én is így készítem és azt szeretem, ha ilyen szép nagyok:)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm mindenkinek a sok szép megjegyzést. Valóban finom leves, a grízgaluskák is jól sikerültek, mindig így készítem őket. A lényeg, hogy a szódabikarbónából se sokat, se keveset ne tegyünk bele :) Régen, mikor először főztem, egyszer teljesen szétestek, máskor nagyon tömörek maradtak, de már régóta sikerül a megfelelő mennyiséget eltalálnom. Bátran ajánlom mindenkinek kipróbálni, nem fogja megbánni.

    VálaszTörlés
  7. A te levesed szebb, mint ami a képes lapon van. Huha, ezek az én kedvenceim...egyszerü parasztos receptek, ami vissza emlékeztet a Nagymamám főztére...jajj de nagyon hiányzik!

    VálaszTörlés
  8. Köszi Elisabeth! Én is szeretem az egyszerű, régi ételeket és tálalásokat....

    VálaszTörlés