2012. január 3., kedd

Aszalt szilvával töltött pulykamell chutney-val


A töltött pulykamell chutney-val és kukoricás párolt rizzsel a karácsonyi ebédünk volt

Hozzávalók a töltött pulykamellhez: pulykamell szeletek, főtt-füstölt sonka vagy tarja szeletek, sajt, aszalt szilva, szárnyas fűszerkeverék, só, kakukkfű, bazsalikom, kevés zsír vagy olaj, húsos füstölt szalonna szeletek,
a chutney-hoz: 4-5 db közepes méretű fagyasztott paradicsom, 2 db alma, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál cukor, ízlés szerint só, 1-2 késhegynyi kurkuma és fahéj, néhány szem kardamom mag, 1 jól púpozott teáskanál panch puran fűszerkeverék (összetétele: édeskömény, római kömény, mustármag, görögszéna, fekete hagymamag), chili por, 
a párolt rizshez: rizs, csemegekukorica konzerv, olaj, só.

Elkészítése:
A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel, ráhelyezünk egy-egy szelet sonkát és sajtot, majd a tetejére az aszalt szilva szemeket. Felgöngyöljük, és hústűvel összetűzzük. Egy tűzálló tálat vékonyak kikenünk zsírral, belefektetjük a tekercseket, tetejüket megszórjuk bazsalikommal és kakukkfűvel, meglocsoljuk egy kis olajjal vagy zsírral, és felöntjük kevés vízzel. Fóliával letakarjuk és sütőbe tesszük. Időnként megnézzük, a tekercseket megfordítjuk.
Ha a hús már megpuhult, mindegyik tekercsre egy-egy vékonyra vágott szalonna szeletet teszünk, és szép piros-barnára sütjük. Nekem sajnos kifolyt belőlük a sajt, de így is nagyon finom volt, mert így a sajtos lében párolódtak, sültek a tekercsek.
 
A körethez a rizst megpároljuk és hozzákeverjük a kukoricát.
A  chutney (a csatni egy indiai eredetű fűszeres mártás) elkészítése is nagyon egyszerű. Az olajat felmelegítjük, beleszórjuk a cukrot, hozzáadjuk a hámozott és feldarabolt almát és paradicsomot, megsózzuk, hozzákeverjük a panch puran fűszerkeveréket, ízesítjük a kurkumával és a fahéjjal, majd készre főzzük. Csak annyira főzzük, hogy az alma már puha legyen, de még kicsit darabos. A fagyasztott paradicsom sajnos jobban szétfő, ha nagyon leveses lenne, egy kiskanál keményítővel besűríthetjük. Finom, pikáns ízű mártás, sült húsokhoz kiváló ízesítő.

A befűszerezett húsra rákerül a sonka- és a sajtszelet,
valamint az aszalt szilva

Az összegöngyölt pulykamellek sütés előtt



6 megjegyzés: