| A leves, ahogy én készítettem |
Ennek a levesnek a receptje egy planétás receptsorozat egyik lapjáról való - talán a 80-as években adták ki -, egyébként a sorozatból már több jó dolgot elkészítettem, melyek mind finomak lettek.
Némi változtatással főztem meg, kevesebb húst tettem bele, sertéshúst egyáltalán nem, csak tyúk mellet és marha nyakat, valamint a recepten feltüntetett fél kg paradicsom helyett - ami lehet hogy elírás, mert én soknak találtam - csak egy darab közepeset tettem bele.
Amúgy hasonlóan főztem, a húsokat a zöldségektől külön, hideg vízben tettem fel főni, sóztam, borsoztam, egy-két szem szegfűborsot adtam még hozzá. Két három sárgarépát és egy fehérrépát hasábokra vágtam, egy darab zellerrel, egy hagymával, egy gerezd fokhagymával, egy paradicsommal, két-három szelet zöldpaprikával, sóval, borssal és házi ételízesítővel (zöldségekből szárított és őrölt) elkezdtem főzni. A borsót, kb. egy maroknyit később adtam hozzá, valamint az egy szem gombát, amiből tehettem volna többet is, mert nagyon finom volt benne.
Amikor minden megfőtt, leszűrtem a leveseket és összeöntöttem, a répát és gombát felszeleteltem, a húst is összevágtam, amit jobb lett volna főzés előtt feldarabolni, mert a főtt húst nem lehet olyan szépen vágni, mint a nyerset.
A leves levéből kimertem egy külön lábasba, amiben kifőztem az egy tojásból készített daragaluskát, kicsit pótolni is kellett vízzel és egy kis leveskockával, mert a galuskák sok levet felszívtak.
Ennek receptje itt tekinthető meg, egy régebbi bejegyzésemben, mindig eszerint készítem.
Tálalás előtt finomra vágott, friss petrezselyemmel szórtam meg. Nagyon finom, tartalmas leves.
| Egy kicsit közelebbi kép a levesről |
| A planétáson szereplő fénykép... |
| ...és hátoldalán a recept |
Ó ez igazi finom házi jó sűrű leveske de nagyon guszta! Imádom a grízgaluskát, nem tudom hogy miért a férjuram nem nagyon szereti, ebből mi következik? Nagyon ritkán csinálok pedig én nagyon szeretem!Na de majd fellázadok és mégiscsak csinálok ! Ilyen receptesem nekem is van, de több különböző recept is van erre nem emlékszem!
VálaszTörlésHú, ez finom lehet:)
VálaszTörlésNagyon finom leves, az a kis gomba is jól beilleszkedett, a grízgaluskát kb. egyformán készítjük :) Szemet gyönyörködtető színei vannak!
VálaszTörlésDe jól esne egy tányérkával! Biztosan nagyon finom! :)
VálaszTörlésEzekre a kártyákra emlékszem! Volt pár, de ha az asszonykámat megkérdezném, nem csodálkoznék, ha rendszerezve, egy borítékban elővenné őket...
VálaszTörlésViszem a receptet!
Szuper leves, finom, tartalmas:) A grízgaluskát én is így készítem és azt szeretem, ha ilyen szép nagyok:)
VálaszTörlésKöszönöm mindenkinek a sok szép megjegyzést. Valóban finom leves, a grízgaluskák is jól sikerültek, mindig így készítem őket. A lényeg, hogy a szódabikarbónából se sokat, se keveset ne tegyünk bele :) Régen, mikor először főztem, egyszer teljesen szétestek, máskor nagyon tömörek maradtak, de már régóta sikerül a megfelelő mennyiséget eltalálnom. Bátran ajánlom mindenkinek kipróbálni, nem fogja megbánni.
VálaszTörlésA te levesed szebb, mint ami a képes lapon van. Huha, ezek az én kedvenceim...egyszerü parasztos receptek, ami vissza emlékeztet a Nagymamám főztére...jajj de nagyon hiányzik!
VálaszTörlésKöszi Elisabeth! Én is szeretem az egyszerű, régi ételeket és tálalásokat....
VálaszTörlés