2011. november 7., hétfő

Sajtos rúd és sajtos pogácsa


Ezek a sajtos rudak és pogácsák a férjem specialitásai, általában ő szokta sütni,
az Anyukájától származó recept alapján

Pogácsának is nagyon finom

A sajtos rudak közelebbről

Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt, 25 dkg margarin, kb. 10-12 dkg trappista sajt, 1 evőkanál só, 2,5 dkg élesztő, fél dl tej, 
a tetejére: kb 5 dkg trappista sajt, 1 tojás, esetleg köménymag.

Elkészítése:
A langyos tejben egy kiskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a margarint, a felfuttatott élesztőt, és a reszelt sajtot. Az egészet jól összegyúrjuk, pihentetés nélkül kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk. Tetejét megkenjük a tojással, rászórjuk a reszelt sajtot, meghintjük köménymaggal, és derelyevágóval feldaraboljuk a kívánt hosszúságú rudakra. Előmelegített sütőben kezdetben nagy, majd kis lángon sütjük, kb. 20-25 percig.
Ugyanebből a tésztából minipogácsákat is készíthetünk, ekkor kicsit vastagabbra nyújtjuk a tésztát, kis átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk, megkenjük tojással, megszórjuk sajttal.

A rudak darabolása

És már a tepsiben



3 megjegyzés:

  1. Ez a jó alaprecept, amiből többféle süthető! Szeretem a sajtosokat meg tiszteletem a sütni tudó férjeknek :D
    Nem sikerül küldenem a megjegyzést!!! :(

    VálaszTörlés
  2. Köszi szépen. A férjem szeret ténykedni a konyhában.
    Hova nem sikerült küldened megjegyzést?

    VálaszTörlés
  3. Pár előző recepthez sem, de amikor hozzáírtam ezt a mondatot, akkor pont 5.X kíséreltem meg elküldeni!

    VálaszTörlés