2011. november 13., vasárnap

Libacomb vörösborban sütve, almás-hagymás mártással és törtkrumplival


Márton napi libasült pikáns mártással

Hozzávalók a libasülthöz: 2 libacombhoz 2 db nagyobb alma, kb. 10-12 db kisebb vagy közepes hagyma, só, bors, szárnyas fűszerkeverék, majoránna, 1-1,5 dl vörösbor, kevés zsír,
a mártáshoz: a megpárolt alma és hagyma, kb 1dl vörösbor, só, bors, 5-6 szem borókabogyó, kb. 2 teáskanál cukor, 2-3 kiskanál ribizlilekvár, egy kiskanálnyi étkezési keményítő,
a törtkrumplihoz: krumpli. hagyma, só, olaj.

Elkészítése:
A libacombot sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel és a majoránnával. Egy tűzálló tálat vékonyan kikenünk zsírral, beletesszük a befűszerezett combokat - bőrével lefelé -, és köré a négyfelé vágott almákat. A hagymák egy részét félre tesszük, a többit kettévágjuk, és azt is a combok mellé tesszük. Felöntjük egy kevés vízzel és a vörösborral. Lefedve sütőbe tesszük, és puhára pároljuk. Ekkor kivesszük a megpuhult alma ás hagymadarabokat, a combokat megfordítjuk, hozzáadjuk a megmaradt hagymát, és már fedő nélkül tesszük vissza a sütőbe, hogy a bőre szépen megpiruljon.
A megpárolt almát és hagymát villával összetörjük, és a cukorral, borssal, borral, az összedarabolt borókabogyóval és a ribizlilekvárral összefőzzük, majd a keményítőt elkeverjük egy kis vízzel, és besűrítjük vele a mártást.
A krumplit közben héjában puhára főzzük, meghámozzuk, vékonyra szeleteljük vagy villával összenyomkodjuk. A hagymát apróra vágjuk, a zsiradékon megpirítjuk, hozzáadjuk a krumplit, sózzuk, és egy kicsit együtt pirítjuk.
Tálaláskor a libacomb, a krumpli és a mártás mellé tesszük a fél hagymadarabokat is, amiket  a végén tettünk a combok mellé. Ezek - mivel kevés ideig párolódtak, illetve sültek -, finom ropogósak maradnak.

A libacomb a sütés megkezdése előtt



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése