2011. július 13., szerda

Sárgabarack lekvár, ribizli lekvár és ribizli szörp



Hozzávalók a lekvárokhoz: sárgabarack, illetve ribizli, cukor, szalicil, dzsemfix.
Hozzávalók a szörphöz: ribizli, cukor, borkősav, szalicil.

A sárgabarack lekvárhoz a barackot először leforrázzuk, így a héja könnyen eltávolítható. Feldaraboljuk, és elkezdjük főzni. A cukrot csak akkor adjuk hozzá, ha már félig, háromnegyedig megfőtt. Így nem barnul majd meg a lekvárunk. Egy kg megtisztított barackhoz ízlés szerint 18-25 dkg cukrot adhatunk. A cukorral készre főzzük, majd dzsemfixet adunk hozzá, a továbbiakban a tasak utasítása szerint járunk el.
Még forrón, alaposan kitisztított csavaros üvegekbe merjük, tetejére késhegynyi szalicilt szórunk, majd száraz dunsztba tesszük, csak akkor rakjuk a spájzba, ha teljesen kihűlt.

A ribizli dzsemhez a gyümölcsöt jól megmossuk, megfőzzük, majd lepasszírozzuk, és a gyümölcspépet folyamatos keverés közben a sárgabarack lekvárhoz hasonló módon főzzük. A cukrot itt nem mértem, ízlés szerint, kóstolva állapítható meg, hogy mennyi kell bele. Függ attól is, hogy mennyire savanyú a ribizli.

Mindkét lekvárt és a szörpöt a szüleimnél főztük a múlt héten. A szörphöz a lepasszírozott ribizliből elvettünk egy keveset, kicsit felhígítottuk vízzel, és ízlés szerinti mennyiségű cukorral megfőztük.
A végén borkősavat adtunk hozzá, tetejére szalicilt, és ezt is száraz dunsztban hagytuk kihűlni. Két liter lett belőle, kb. két csapott kiskanál borkősav került bele.



1 megjegyzés: