2011. március 3., csütörtök

Őszibarackos túrótorta


Nagyon finom

Hozzávalók egy kb. 18-19 cm átmérőjű, 7,5 cm magas tortaformához: kéttojásos piskóta, egy 23 cm átmérőjű, 6,5 cm magas tortaformához háromtojásos piskóta,
a túrókrémhez: 50 dkg túró, 2,5-3 dl habtejszín, ízlés szerint cukor, egy nagyobb citrom reszelt héja, őszibarack befőtt, vagy kompót, 5 teáskanál zselatin (nem tortabevonó), lehet púpozott,
a tetejére díszítéshez: esetleg színes cukorka drazsé,
tálaláskor: tejszínhab.

Elkészítése:
Először a piskótát készítjük el. A tortaformát kivajazzuk, lisztezzük. A tojásfehérjét felverjük, egyenként hozzáadjuk a sárgájákat, és tojásonként 1-1 kanál cukrot és lisztet. Előmelegített sütőben közepes-kis lángon megsütjük.
A túrót villával összetörjük, belereszeljük a citromhéjat, cukrozzuk (nem kell sajnálni a cukrot, a túró sok cukrot "elbír"). A zselatint elkeverjük másfél dl leszűrt őszibarack kompótlében, forralásig hevítjük, majd kis lángon 1-2 percig főzzük még. Ha már nem egészen forró, de még teljesen folyékony, hozzákeverjük a túrókrémhez, és végül hozzáadjuk a felvert tejszínt is. Az egészet alaposan átkeverjük, nem kell megijedni, ha a krémünk kissé folyékony lesz.
Közben a piskótát visszatesszük a tortaformába, (a forma alját is visszaszereljük), megkenjük vékonyan vajjal, beborítjuk a szeletekre vágott őszibarackkal, és ráöntjük a krémet. Az őszibarack szeleteket ne tegyük kijjebb mint a piskóta széle, mert akkor a krém le tud folyni a forma aljáig, és  a torta széle is szép, egyenletesen sima lesz.
Tetejét tetszőlegesen díszíthetjük. Hűtőszekrénybe tesszük, és csak másnap tálaljuk.

A piskótalap és a többi hozzávaló

A kész túrókrém és az őszibarackkal beborított piskóta

Kész a torta, már tehetjük a hűtőszekrénybe

A felvágott torta



1 megjegyzés:

  1. Hűűűű de szép lett. És biztos fini is. Na egy ilyent bevállalok hétvégén. :)))

    VálaszTörlés