2025. október 10., péntek

Szilvás-diós pite


A pite tálalva

A süti még a formában, és porcukor nélkül

Jó étvágyat hozzá!

😋

A szép torockói, hagyományos mintával festett tálca

 
Egy igazi őszi süti, dióval és szilvával. Ez most olyan csúnya, de finom kategória 😋, mert a rácsozás nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Van egy olyan hengerem, amivel nagyon szép rácsozott sütiket lehet sütni, de ez most nem sikerült, mert a tészta ehhez a technikához túl omlós, lágy volt. Viszont nagyon finom lett, ami talán fontosabb, hisz nem ment kiállításra....

A festett fatálcát Torockón kaptuk a születésnapunkra, a Bitai panzió kedves házigazdáitól, még június elején, mikor náluk jártunk.
 
Hozzávalók, a  tésztához, egy 22-23 cm átmérőjű piteformához: 20 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor (lehet enyhén púpozott), 12 dkg vaj vagy margarin, 6 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 egész tojás, szükség szerint 2-3 kiskanál tejföl, 
a diós töltelékéhez: 10 dkg dió, ízlés szerint cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1-2 kiskanál fahéj, 1 citrom reszelt héja, 1 kiskanálnyi a levéből is, tej és tejföl, amennyi szükséges, hogy jól kenhető krémet kapjunk, de ne legyen túl folyós sem, 
a diós töltelék tetejére: szilva 7-8 nagyobb szem szilva (vagy amennyivel ki tudjuk rakni a pitét), 2-3 evőkanál cukor és 1 kiskanál fahéj, 
a tetején a rácsozás megkenéséhez: kb. egy 1/3 felvert tojás.

Elkészítése:
Először a tésztát állítottam össze a hozzávalóiból, majd egy rövid ideig pihentettem a hűtőben.
Ezután elkészítettem a diós tölteléket. A diót ledaráltam, hozzákevertem a fahéjat, a cukrot és a vaníliás cukrot, belereszeltem a citrom héját és a levéből is adtam hozzá. Kevés tejjel és egy-két kiskanál tejföllel krémesre kevertem.
A szilvákat kimagoztam és felszeleteltem, majd megszórtam fahéjas cukorral.
A kerámia piteformát kikentem margarinnal. A tésztát elfeleztem, a nagyobbik részét kerekre sodortam, és kibéleltem vele a formát  úgy, hogy az oldalára is kerüljön a tésztából. 
Előmelegített sütőben kb. 5 percig sütöttem, majd megkentem a diós krémmel és kiraktam a tetejét a szilva szeletkékkel.
A maradék tésztát is kisodortam, és berácsoztam vele a pite tetejét. Ha sikerült volna akkor ilyen lett volna, mint ezeknél a rácsos sütiknél.


A diós töltelék

A felszeletelt szilva

A pite elősütött tésztáján már rajta a diós töltelék és a szilva

És tetején a csúnyára sikerült rács


10 megjegyzés:

  1. Nincs itt semmi csúnyaság, gyönyörű, és hát a lényeg, nagyon, nagyon finom lehetett

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Ági, kedves vagy! Finom volt, és gyorsan el is fogyott.

      Törlés
  2. Nos én pont az ilyeneket kedvelem. A cukrászdai süteményekről néha azt gondolom, papírból formálta valaki. A saját sütéseimmel szemben sem voltam soha maximalista. Jó volt ? Jó ! - ez a lényeg...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari, igen, a lényeg hogy jó legyen. Ez az volt 😋.

      Törlés
  3. Nagyon guszta és finom lehet ! Valóban igazi őszi hangulata van a tálalásodnak is a tálca nagyon szép amit kaptatok .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Éva! Szeretem az őszi gyümölcsöket, és belőlük sütni is 😋.

      Törlés
  4. Ha nekem nem sikerül valami, ráfogom, hogy egyedi. Nem lett csúnya, inkább az látszik rajta, hogy isteni finom házi süti. Szeretettel készült és a lényeg, hogy elfogyott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea a kedves soraidat, igen, nagyon finom volt 😋.

      Törlés
  5. Én semmi csúnyaságot nem látok, csakis egy nagyon finom pitét!!Nekem is van olyan rácsozóm a mint Neked, de még soha nem sikerült vele szép tésztarácsot készíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen kedves Éva, szeretek ebben a kerámiatálban sütni. Ezt a rácsozót eddig én is csak a fagyasztott levestésztához használtam, azt szépen elvágja, és szépen szét is lehet húzni utána.

      Törlés