Szép friss és zsenge cukkiniket kaptunk Apukámtól, a kertjéből, amiket a múlt héten el is készítettem. Ettük rántva, a másik kettőt pedig fasírtnak és töltve készítettem el, mindegyik nagyon finom, könnyű ebéd volt. A fasírtokhoz csak vegyes zöldségből készített salátát ettünk, a töltöttet pedig csak magában ettük, ebben a nagy melegben nem is hiányzott hozzá semmilyen köret.
Hasonlókat máskor is csináltam már, de most mindegyikbe reszelt sajtot is csempésztem, amitől mindkettő még finomabb, ízletesebb lett.
Hasonlókat máskor is csináltam már, de most mindegyikbe reszelt sajtot is csempésztem, amitől mindkettő még finomabb, ízletesebb lett.
Sajtos-zöldséges cukkini fasírt
Tálalva.... |
Hozzávalók: 1 kisebb cukkini kb. 20-25 dkg, 1 közepes sárgarépa, 1 közepes újkrumpli, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 tojás, 3 evőkanál szójagranulátum, 5 dkg reszelt trappista, 1-2 kiskanál ételízesítő (nálam darált-sózott házi), só, bors, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 4-5 evőkanál kukoricaliszt (lehet több is, ha a keverék úgy kívánja),
a panírozáshoz: zsemlemorzsa,
a kisütéshez: olaj vagy zsír.
a kisütéshez: olaj vagy zsír.
Elkészítése:
A zöldségeket nagy lyukú reszelőn lereszeltem - a cukkinit héjastul, a többit megtisztítva. Sóztam, majd pár perc múlva jól kinyomkodtam.
A szójagranulátumot az ételízesítővel meleg vízbe beáztattam. A fokhagymát összezúztam, a hagymát és a petrezselymet apróra vágtam. Mindezekhez hozzáadtam a tojást, a kukoricalisztet, és a zsemlemorzsát. Borsoztam, és jól
összekevertem.
Fasírtokat formáztam belőle - én kicsiket szoktam -, majd zsemlemorzsába forgattam, és bő olajban kisütöttem.
Friss salátával, rizzsel vagy sült krumplival kiváló eledel.
Töltött cukkini sajtos töltelékkel
Tálaláskor kínálhatunk mellé friss bazsalikom leveleket |
Kettévágva |
Hozzávalók: 1 közepes cukkini (kb. 30-35 dkg), 10 dkg darált hús, 1 közepes-nagyobb hagyma, egy piros húsú paprika fele, só, bors, pár levél friss bazsalikom és 4-5 szál friss kakukkfű, 5 dkg reszelt trappista, 1 tojás, olaj,
a tetejére: reszelt sajt.
a tetejére: reszelt sajt.
Elkészítése:
A cukkinit hosszában kettévágtam, belsejét kivájtam, besóztam, és lefelé fordítva állni hagytam, hogy a sótól keletkezett nedvesség ne maradjon a cukkinikben. Közben elkészítettem a tölteléket. Olajon megdinszteltem a kis kockákra vágott hagymát, hozzáadtam a húst - amit fehéredésig megpirítottam -, a kis kockákra vágott paprikát és a szintén kockára vágott belsejét. Sóztam, fűszereztem, még együtt pirítottam, majd elkevertem benne a sajtot és a tojást és a finomra vágott zöldfűszereket. Megtöltöttem vele a cukkiniket, és kiolajozott kisebb tepsibe tettem. Alá kevés vizet öntöttem, és sütőben kezdetben fóliával lefedve elkezdtem sütni. Mikor már úgy láttam hogy megpuhult, megszórtam a reszelt sajttal, majd fólia nélkül szép piros-barnára sütöttem.
A cukkinit hosszában kettévágtam, belsejét kivájtam, besóztam, és lefelé fordítva állni hagytam, hogy a sótól keletkezett nedvesség ne maradjon a cukkinikben. Közben elkészítettem a tölteléket. Olajon megdinszteltem a kis kockákra vágott hagymát, hozzáadtam a húst - amit fehéredésig megpirítottam -, a kis kockákra vágott paprikát és a szintén kockára vágott belsejét. Sóztam, fűszereztem, még együtt pirítottam, majd elkevertem benne a sajtot és a tojást és a finomra vágott zöldfűszereket. Megtöltöttem vele a cukkiniket, és kiolajozott kisebb tepsibe tettem. Alá kevés vizet öntöttem, és sütőben kezdetben fóliával lefedve elkezdtem sütni. Mikor már úgy láttam hogy megpuhult, megszórtam a reszelt sajttal, majd fólia nélkül szép piros-barnára sütöttem.
Sütés előtt a megtöltött cukkinicsónakok |
Fasírtot még nem készítettem, most a recepted alapján ki fogom próbálni, mert biztos finom. Én mindig csak ilyen-olyan töltött cukkinit csináltam.
VálaszTörlésKöszönöm Mari! Próbáld ki, finom, már régóta csinálok hasonló fasírtokat, mi nagyon szeretjük. Sok lesz belőle, de le lehet fagyasztani is, még sütés előtt. De én frissen jobban szeretem.
TörlésNagyon guszta, bármelyiket szívesen megkóstolnám ! Fasírt változatot többször készítettem már nagyon szeretem a zöldséges fasírtokat.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, a zöldséges fasírtokat mi is szeretjük, én is készítettem már többféle változatot.
TörlésNagyon finomakat készítettél. Lehet, hogy buta kérdés, de a töltött cukkininél nyersen tetted bele a tojást?
VálaszTörlésKöszi szépen Ani! Igen, nyersen tettem bele. Mikor készre párolódott a töltelék, akkor tettem bele a reszelt sajtot és a nyers tojást, egyet kevertem rajta, és elzártam alatt a gázt.
TörlésNagyon guszta és finom mindkettő! Mi is szeretjük, és töltöttet már régen csináltam, köszi a receptet.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, mi is szeretjük a cukkinit. Ahányszor elkészítem, szinte mindig másmilyen, de mindig finom 😊.
TörlésHirtelen nem is tudnék választani, hogy melyik a finomabb. Nálam vacsorára lesz belőle cicege, amit felturbózok egy kis répával és édesburgonyával. Megunhatatlan.
VálaszTörlésKöszönöm Nea! Nálunk csak krumpliból szokott készülni a tócsni (nem liszttel, hanem kukoricaliszttel), de répával, édesburival biztos még ízletesebb lesz!
Törlés