Szeretjük a nudlit, általában sárgabarack lekvárral szoktuk enni. Most gondoltam, megpróbálkozok egy töltöttel. Nagyon finom lett a mákkal, megformázni is elég könnyű volt, nem is gondoltam volna. És ha már mák, akkor ahhoz nagyon jól harmonizál a szilva, ami most még bőven kapható. Így gyorsan el is készítettem, egy tartalmas leves után második fogásként.
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg főtt, áttört krumpli, 15 dkg liszt, 1 kisebb tojás, csipet só, 1-2 evőkanál cukor, 3 dkg lágy vagy olvasztott vaj/margarin,
a máktöltelékhez: 10 dkg darált mák, ízlés szerint cukor, kevés tej és reszelt citromhéj,
a prézlihez: zsemlemorzsa, margarin/vaj vagy olaj, cukor, fahéj,
a szilvaöntethez: egy-két maroknyi friss szilva (nem mértem hogy mennyi), 1 vaníliás cukor, cukor és őrölt fahéj ízlés szerint.
a prézlihez: zsemlemorzsa, margarin/vaj vagy olaj, cukor, fahéj,
a szilvaöntethez: egy-két maroknyi friss szilva (nem mértem hogy mennyi), 1 vaníliás cukor, cukor és őrölt fahéj ízlés szerint.
Elkészítése:
Először a krumplit tettem fel főni, héjastul. Közben elkészítettem a szilvaöntetet és a máktölteléket.
Az szilvát nagyobb darabokra összedaraboltam, ízlés szerinti
cukorral, vaníliás cukorral, és fahéjjal rövid ideig főztem, közben állandóan kevergettem. Nem kell sokáig főzni, csak hogy ne maradjon nyers, de ne is menjenek szét a gyümölcsdarabok.
A mákot megdaráltam, ízlés szerinti cukorral, citromhéjjal és kevés tejjel - hogy sűrű legyen -, szintén rövid ideig főztem.
A kész szilvát és mákot félretettem. Közben megfőtt a krumpli is. Meghámoztam, áttörtem, és a többi tészta hozzávalóival összegyúrtam, majd diónyi golyókat formáztam belőle. 21 db lett belőle. A kis golyókat kicsit ellapítottam, mindegyikre rátettem a mákból, becsomagoltam a tölteléket, és nudli alakúra formáztam. Így a töltelékkel kicsit nagyobbak lettek, mint a hagyományos nudlik.
Bő, forrásban lévő, enyhén sós vízben
kifőztem. Közben elkészítettem a prézlit. Olajon cukor hozzáadásával
megpirítottam a zsemlemorzsát, végén belekevertem a fahéjat. is. A kifőtt nudlikat szűrőlapáttal
kiszedtem a vízből, és a prézlibe forgattam.
Tálaláskor a nudlikra locsoltam az öntetből, és úgy kínáltam. Nagyon finom lett, mindenkinek jó étvágyat kívánok hozzá!
A nudlik megformázása - diónyi golyók, azok lelapítva és rajtuk a töltelék, végül a kész, megformázott nudlik.... |
Húú ez nagyon finom étel. A férjem nagyon szereti a szilvás gombócot is, készítettem a napokban. Most ezt is elkészítem, mert a núdlit is szeretjük.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Nálunk is volt a múlt héten szilvás gombóc, mi is szeretjük. Ez is nagyon finom volt, kicsit pepecselős, de megérte. És ki kell használni az időt, amíg lehet szilvát kapni 😀.
TörlésNagyon jó ötlet volt megtölteni a nudlit.... eszembe nem jutott volna. A szilvaöntettel nagyon finom lehetett, ki kell hogy próbáljam. Köszönöm az ötletet.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, jó étvágyat hozzá, ha elkészíted 😀. Nagyon finom volt!
TörlésMicsoda finomság így megtöltve, én csak a töltetlen nudlikat ismertem különböző szóratokkal. Csodás!
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa, örülök, hogy egy kis újdonsággal tudtam szolgálni 😃.
TörlésNagyon finom lehetett. Amikor a túrógombócot szilvával töltöttem, nem jutott eszembe, hogy készítsek mellé egy kis szilvamártást, pedig már gyümölcsös öntetet adtam a túrógombóc mellé. Jobban is mutatott volna. Gyönyörű képek ismét. https://korsocska.blogspot.com/2022/09/turogomboc-szilvaval.html
VálaszTörlésKöszönöm Ani, finom volt a szilvával. A te túrógombócód mellé is biztos nagyon jó lett volna 😊.
TörlésNagyon kreatív ötlet megtölteni a nudlit. Mákba forgatva már találkoztam vele, de vele töltve még nem. A gyümölcsmártás is telitalálat hozzá. Mennyei lehetett.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, finom volt. Eddig mi leginkább csak sárgabarack lekvárral szoktuk enni, úgyhogy ez most újdonság volt 😊.
TörlésHűű, milyen szuper!! :)))
VálaszTörlésKöszönöm 😊.
Törlés