2022. szeptember 18., vasárnap

Székelykáposztás töltött káposzta Mözsön



Szeptember elején, a telkibányai utazásunk után még Mözsre, Édesapámhoz is ellátogattunk pár napra. Ott volt egyik délben ez a finom székelykáposztás töltött káposzta az ebédünk. Gondoltam, hogy a töltelékeket gazdagítom még egy kis hússal, és szálas káposztával, hogy laktatóbb legyen 😚. Ami maradt belőle, az ment a mélyhűtőbe, jó lesz majd szűkösebb napokra 😋.

Szép idő lévén természetesen sokat fotóztunk a kora őszi kertben, ebből mutatok meg most párat....
 
Hozzávalók a töltött káposztához, a töltelékekhez: 12 db kisebb savanyú káposzta levél, 30 dkg darált pulykahús, 1 tojás, 4 evőkanál rizs, 1 hagyma, ízlés szerint só, őrölt bors, törött paprika, szárított-morzsolt csombor, 
a káposztás részhez: szálas savanyú káposzta, ami a levelekkel mérve összesen 85 dkg volt, 20 dkg felkockázott pulykacomb, 1 nagyobb hagyma, zsír, só, törött paprika, egy darab füstölt hús kb. 25 dkg (nem mértem a súlyát), 1-2 kanál sűrített paradicsom, szárított-morzsolt csombor, 
tálalásnál: tejföl.

Elkészítése:
A szálas káposztát a fazék aljára tettem. A felkockázott pulykahúsból a hagymával, zsírral, pár csipet sóval és törött paprikával előkészítettem a pörköltet. Csak 1-2 percig főztem, míg rottyant egyet, és a fazékban lévő káposztához kevertem. A füstölt húst feldaraboltam - a képen látható méretűre - ezt is elhelyeztem a húsos káposztában.
A darált húst megkevertem a tojással, a fűszerekkel. Az apróra vágott hagymát kevés zsíron megdinszteltem, majd hozzáadtam a rizst, s így együtt még pároltam-sütögettem kicsit, majd ezt is hozzáadtam a töltelékhez. Három-négy evőkanál vizet is kevertem bele, hogy a rizsnek legyen majd honnan  felszívnia a nedvességet főzés közben.
A káposztalevelek középső erét elvékonyítottam, majd beletöltöttem a tölteléket, és rátettem őket a szálas káposztára. Vízben elkevertem a  paradicsompürét, ráöntöttem a megrakott fazékra, és fedővel letakarva, nem túl nagy lángon szép lassan elkezdtem főzni. 
Most már semmi gondom nem volt vele, néha ránéztem, s mikor megpuhult elzártam alatta a lángot, ami másnap vagy harmadnap egyre finomabb lesz....
 

A kora őszi mözsi kert.....

A pálmák és a babérfa még szívják magukba a szeptemberi Nap sugarait, kint a szabadban

Az ősz szép virágai is virítanak már a kertben,
az őszi kikerics (Colchicum autumnale).....


..és a vetővirág (Strenbergia)


Hajnalkák - ők is nyár óta virítanak, az udvar több helyén is....



A kaktuszok jól érzik magukat az üvegházban.
Mindig virágzik valamelyik..








Valamilyen pozsgás...


A kert sok zöldségféléje közül a szép paradicsomok bő termése....

...és a finom erős paprikák

A fügebokrok második érése, az édes gyümölcsökkel...




10 megjegyzés:

  1. A kétféle káposztás étel külön-külön is a kedvencek között van, hát még így együtt!
    A kert csodaszép, a kaktuszok nemkülönben.

    VálaszTörlés
  2. Ez a kert ! Ezek a szépségek ! Igazán mondom, pénzért kellene mutogatni...A székelykáposzta se megvetni való, de most nekem a virágok mindennél jobban tetszettek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen, Apukám nevében is! Szépek még a virágok, a kaktuszok, de sok munka is van velük. De gondolom ezt Te is tudod, neked is sok szép virágod van, és azokkal is biztos sok a tennivaló, hogy mindig ápoltak, szépek legyenek!

      Törlés
  3. Gyönyörű virágok! Olyan jó nézegetni a képeket! :) Természetesen a káposzta is guszta! :)

    VálaszTörlés
  4. A jó kis töltött káposztára gondolva nyelek itt nagyokat. Hamarosan nálam is sorra kerül. Csodásak az "édenkert" virágai, növényei, minden tiszteletem Apukádé, hogy ennyit fáradozik velük, meg is van az eredménye.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen mindannyiunk nevében, sok munka van a kerttel, de sok örömet is ad! 😊 Nektek is jó étvágya majd a káposztához!

      Törlés
  5. A székelykáposztás töltött káposztát mi is nagyon szeretjük. Apukád kertje csodás, minden virága egy csoda, különösen a kaktuszai.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Lívia! Finomak is a káposztás telek, főleg ilyenkor, amikor jönnek majd a hűvös napok. A kaktuszokból már kevesebb van, mint régen, de tavasztól őszig mindig akad köztük, amelyik virágozik. 😊

      Törlés