2021. március 18., csütörtök

Töpörtyűs-sajtos pogácsa






Töpörtyűs pogácsákat általában télen szoktam sütni, ez most idén kimaradt, ezért gyorsan pótoltam...

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 dl tejföl, 1 tojás fele, 1,5 kiskanál só, őrölt bors ízlés szerint, 8 dkg töpörtyű, 1 + 1 evőkanál zsír, 2 kis marék reszelt sajt, 
a teteje megkenéséhez: a tojás másik fele.

Elkészítése:
A lisztbe belemorzsoltam a friss élesztőt, hozzáadtam a tejfölt, a fél tojást, sót, borsot, a darált töpörtyűt, a zsírt, majd géppel sima, ruganyos, de nem kemény tésztát dagasztottam. Meleg helyen duplájára kelesztettem.
Miután megkelt vékonyra nyújtottam, megkentem olvasztott zsírral, majd egy kis maréknyi reszelt sajttal megszórtam. Két végéről behajtottam a tésztát, az alsó felét a közepéig, a felső részt szintén a közepéig, majd jobbról és balról is a közepéig. Konyharuhával letakartam és 30 percig pihentettem.
Ezután újra kinyújtjuk, zsírral ismét átkentem és a maradék sajttal megszórtam, majd újra hajtogattam, és újabb 30 percig pihentettem.
Ezután kb. ujjnyi vastagra kinyújtottam, a tetejét bevagdostam, majd megkentem a maradék felvert tojással. Pogácsaszaggatóval kiszaggattam, tepsibe sorakoztattam őket, és 25 percig pihentettem.
Előmelegített sütőben szép aranybarnára sütötem.

Forrás: innen


A hozzávalók, dagasztás előtt

Az összeállított tészta

A kisodort tészta megszórása sajttal

Újabb kelesztés

A pogácsák kiszaggatása

Tojással megkenve, sütés előtt



12 megjegyzés:

  1. Ó de nagyon guszták, ez nálunk sincs évszakhoz kötve bármikor gyorsan elfogy. Nagyon finom lehet így sajttal is!

    VálaszTörlés
  2. De szépek a pogácsáid! :-) Legalább ugyanolyan finomak is lehetnek. A tepertős pogácsa nagy kedvenc, a sajt is, érdemes lehet párosítani őket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda, finom volt a párosítás 😊.

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Köszi Verus, szívesen megkínáltalak volna 😊.

      Törlés
  4. Jó ötlet a sajt bele, nagy sajtimádó vagyok. :-) Csudaszépek lettek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa, a sajt nálunk is nagy kedvenc 😊.

      Törlés
  5. Nagyon szépek lettek a töpörtyűs-sajtos pogácsáid és biztos, hogy finomak is. A férjem kedvence ez a pogácsa, én a zsírossága miatt nem annyira kedvelem, de ha készítek, akkor azért megkóstolom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, finom volt! A töpörtyűs pogácsák kicsit mindig nehezebbek, ezért nekem csak frissen ízlenek, és emiatt is sütök belőle csak kisebb adagot 😊.

      Törlés