2021. január 28., csütörtök

Húsgombóc leves





Egy könnyed levesre vágytam, helyette egy finom laktató leves lett belőle, ami szinte önmagában is elég lett volna ebédre, legalábbis nekem.
Belefőzhetjük a gombócokat húslevesbe, csontlevesbe, vagy zöldséglevesbe, mint ahogy most én tettem....

Hozzávalók a zöldségleveshez: 1-1 sárga- és fehérrépa, 1 darabka zellergumó, 1 marék borsó, 1 kanál olaj, 1 kanál liszt, só, házi ételízesítő, lestyán- és petrezselyemzöld, 1-2 késhegynyi kurkuma, 1,2 liter víz, 1 csapott kiskanál Maggi Borş,
a húsgombócokhoz: 10-12 dkg darált hús (lehet sertés vagy pulyka), só, bors, pár csipet pirospaprika, 1 kisebb hagyma, 1 csapott evőkanál olaj, 1 tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 púpozott evőkanál gríz, apróra vágott tárkony- és petrezselyemzöld.

Elkészítése:
A húst tálkába tettem, hozzáadtam a tojást, a zsemlemorzsát, a grízt, az olajon megdinsztelt apróra vágott hagymát és a zöldfűszereket. Sóztam, borsoztam, megszórta a pirospaprikával. Az egészet jól összedolgoztam, még szükség volt hozzá kevés gríz, hogy jó állaga legyen. Kis gombócokat formáztam belőle -  amik lehetek volna akár még kisebbek is. Kicsit pihentettem, míg odaállítottam a levest.
A felszeletelt répákat az olajon megdinszteltem, megszórtam a liszttel, azzal is pirítottam rövid ideg, aztán felöntöttem a vízzel. Sóztam, hozzáadtam az ételízesítőt, egy-két késhegynyi kurkumát, és a zöldfűszereket.
Amikor felforrt a leves, szépen beleengedtem a húsgombócokat. Újabb forrás után takarékra  állítottam, így főztem tovább. Félfőléskor hozzáadtam borsót is, és a szép csendes lángon készre főztem. A végén belekevertem a Maggi Borş-ot, amit még Erdélyből hoztunk. Ettől kicsit savanykás ízt kap a leves. Nagyon megszerettem, mióta rátaláltunk.

Tálalásnál apró kagylótésztát kínáltam mellé. Ez el is hagyható, de én nagyon szeretem húslevesfélékbe ezt a fajta tésztát.

A húsgombócok hozzávalói

A készre formázott gombócok, ennyi lett belőle

A házi ételízesítő, a szárított zöldségek, amiben megtalálható:
fehérrépa, sárgarépa, zellergumó, hagyma, paradicsom, kápia paprika, zöldfűszerek,
melyek egy részét Apukám aszalta a kertje zöldségeiből, és fűszerpaprika Bogyiszlóról.

Fől a leves



6 megjegyzés:

  1. Csodás húsgombócos levest főztél, jól megpakoltad a húsgombócokkal, azt gondolom, hogy azért, mert kis gombócokat formáztál a masszából. Nagyon finom lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Nem túl nagyok a gombócok, ez a 26 db lett a 10 dkg húsból. Még kisebbeket szerettem volna, de így sikerült. A tányért valóban jól megpakoltam, de csak a fotó kedvéjért 😊. Amúgy egy tányér leveshez nekem 4-5 db untig elég, nem eszem túl sokat 😊.

      Törlés
  2. Nagyon finom levest készítettél. :) Nálunk is kedvelt a húsgombóc levesekbe, legutóbb karalábé levesbe tetten, és nagyon finomra sikeredett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Iza, finom a húsgombóc, és a legegyszerűbb zöldséglevest is nagyon fel tudja dobni 😁. A karalábe levesedbe is biztos nagyon finom volt 😀.

      Törlés
  3. Finom levest főztél nagyon guszta!

    VálaszTörlés