2020. július 10., péntek

Szecsuáni marhalapocka





Egy finom csípős, pikáns étel, mindenkinek ajánlom, aki szereti a kínait. Bár kevés a hús benne, de a sokféle zöldséggel mégis sok lesz belőle.... 😃

Hozzávalók: 25-30 dkg marhalapocka, 3-4 evőkanál szójaszósz, kevés olaj, 1 darab zellergumó, 1 nagyobb sárgarépa, 1 kis doboz (konzerv) babcsíra, 1 maroknyi bambuszrügy, vagy mint most helyette 1 csicsóka, 1 maroknyi szárított fülfagomba, 1 piros kápia paprika, 1 csípős zöld erős paprika, 2 gerezd fokhagyma, 5-6 kisebb-közepes vöröshagyma, 1 zacskó szecsuáni mártás alap, kb. fél- fél mokkás kanál gyömbérpor (vagy egy darabka friss), ízlés szerint kínai fűszerkeverék (gyömbér, koriander, mustármag, feketebors, kurkuma, őrölt paprika, kömény, fahéj, római kömény, szegfűszeg, chili őrölt keveréke) és kínai ötfűszer keverék (csillagánizs, szecsuáni bors vagy chili, szegfűszeg, édeskömény és fahéj őrölt keveréke).

Elkészítése:
A húst csíkokra vágtam, meglocsoltam a szójaszósszal, megszórtam fűszerekkel és 1-2 óráig pihentettem.
Közben előkészítettem a zöldségeket. Feldaraboltam, illetve felszeleteltem mindet (a hagymák egy részét szeleteltem, a többit negyedbe vágtam), a fülfagombát beáztattam, utána azt is daraboltam.
A húst az olajon nagy lángon megpirítottam, majd hozzáadtam a szeletelt hagymát, és együtt még pár percig nagy lángon pirítottam.
Felengedtem kevés vízzel, beleszórtam a szecsuáni mártás port, jól elkevertem és fedő alatt kb. 20 percig kis lángon főztem. Ezután hozzáadtam a zöldségeket. A babcsírát és a csicsókát csak pár perc múlva tettem bele, mert ezeknek nem kell annyi idő. Ezután készre főztem, úgy hogy a zöldségek még roppanósak maradjanak.

Mellé párolt rizst kínáltam.

A szójaszósszal meglocsolt hús

A feldarabolt zöldségek....

Hátul a babcsíra, elöl balra a fülfagomba,
jobbra a csicsóka

A hús főzés közben, még zöldségek nélkül

Már a zöldségekkel...


Készre főzve



10 megjegyzés:

  1. Nagyon különleges finomságot készítettél!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, szívesen megkóstolnám.😊
    Szeretjük a kínai kajákat, de még soha nem készítettem .... nem is tudom miért, hisz a recepted olvasva nem is vészes. ☺

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Iza! Próbálkozzál meg egyszer otthoni kínaival, biztos finomra fog sikerülni 😊

      Törlés
  3. Nagyon jól néz ki! Biztos finom! 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin, finom lett ez is, mint mindegyik kínai. Legalábbis nekünk ízlik 😊

      Törlés
  4. Mi is szeretjük a kínait, de a tiéd még az övékétől is finomabb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Nea, nagyon kedves vagy 😊

      Törlés
  5. Okkival értek egyet, "... a recepted olvasva nem is vészes." Leszámítva egypár hozzávalót - szójaszósz, babcsíra, bambuszrügy (helyette csicsóka), fülfagomba, szecsuáni mártás alap stb. akkor a zöldségek, zöldpaprikák és a marhahús már elfogadható a számomra, de akkor nem kínai. Ezért mi nem szeretjük a kínai ételeket. Persze amit készítettél látványnak és aki szereti ízeiben is finom lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, tényleg nagyon finom volt! Mi szeretjük a kínait, régebben kínai étterembe is többet jártunk. Valóban nem vészes az otthoni elkészítése, mert már minden alapanyagot megkapni nálunk is, és sok időt sem igényel 😊

      Törlés