2019. október 1., kedd

Szilvalekváros gőzgombóc


Vaníliás öntettel tálalva...

....és még anélkül

Még nagyon melegen vágtam el, így kicsit összeesett, de az íze ugyanolyan finom volt

A vaníliás öntet és a gombócok meglocsolás előtt 😊
 
Az "Ízőrzők" nézsai adásában készítettek gőzbuktát, ami nagyon megtetszett, mivel már rég szerettem volna gőzgombócot csinálni, csak jó recept híján mindig halogattam. Most az adásban láttuk is, hogy hogy készítik a nézsaiak, így nekiláttunk mi is a férjemmel, hogy a tv-ben látottakat felhasználva elkészítsük az alábbi szilvalekváros gőzgombócot, vaníliás öntettel gazdagítva.
Próbáljátok ki, ha szeretnétek finomat enni. Elsőre szerintünk nagyon jól sikerült, és nem is volt olyan nagy ördöngösség.... 😉

Hozzávalók nálam, a tésztához: 30 dkg liszt, 1 tojás, 2 dkg élesztő, kb. 2 dl tej, 2 evőkanál étolaj, csipet só, 2 evőkanál cukor, kis üveg szilvalekvár,
a gőzöléshez: 4 evőkanál olaj, forró víz,
tálalásnál: 6-8 dkg darált mák ízlés szerinti porcukorral,
a vaníliás öntethez: fél tasak vaníliás pudingpor, 2-3 evőkanál cukor és 3-3,5 dl tej.

Elkészítése:
A vaníliás öntet elkészítésével kezdtem, hogy mire a gombócok elkészülnek, ez lehűljön. A hozzávalókból a szokásos módon hígabb pudingot főztem.

A tésztához 1 dl langyos tejben teáskanálnyi cukorral felfuttattam az élesztőt.
A liszthez hozzáadtam a tojás sárgáját, a felfuttatott élesztőt, a 2 kanál étolajat, maradék cukrot, és elkezdtem összegyúrni. A fehérjét felvertem és ezt is hozzáadtam a tésztához. Jól bedagasztottam annyi tejjel, hogy jó lágy tésztát kapjak, majd konyharuhával letakarva kétszeresére kelesztettem.
Ezután lisztezett deszkán kézzel széthúztam. Szélétől pár centis távolságra evőkanálnyi szilvalekvár halmokat helyeztem. Ezekre ráhajtottam a tésztát, és egy bögrével kerek formákat szúrtam ki belőle.
Egy nagyobb lábosba kb. 2 evőkanál étolajat téve felforrósítottam azt, annyi gombócot tettem bele, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett, majd ráöntöttem egy merőkanál forróvizet (kb. 1 dl) és azonnal letakartam. (Nekem 9 db gombóc lett, amit két részletben gőzöltem ki.)
Kb. 5 percig ebben a gőzben főztem, eddigre a víz elpárolgott és a gombócok alja kicsit megpirult. Tányérokra szedtem és a cukrozott darált mákkal meghintettem. 

Tálaláskor a gombócokat az öntettel kínáltam.

A megkelt tészta

A kézzel széthúzott tészta, rajta az első sor lekvár, majd a fenti
 tésztarészt rá kell hajtani, és bögrével kiszaggatni úgy,
hogy a lekvár a gombóc közepén legyen.

A már kiszaggatott gombócok - vagy ahogy a nézsaiak nevezték, a bukták

Újabb lekvárhalom, rajta a ráhajtott tészta

A lábosban - hozzáadva a forró víz, a gőzölés előtt.

És gőzölés közben, amikor belekukkantottunk, hogy hogy dagadnak a
gombócok,hogy mennyire sül az aljuk, mennyire elég vagy sok a vize.
Mivel ez volt az első adag, még fogalmunk sem volt ezekről...



12 megjegyzés:

  1. Még soha nem ettem gőzgombócot, pedig annyit hallottam már róla. Valahogy nem keltette fel az érdeklődésemet, de most ezeket a gombócokat látva, biza megkívántam. Nagyon finomnak tűnik. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Iza! Nyugodtan kipróbálhatod, biztos nem csalódsz majd benne 😋

      Törlés
  2. Guszta !Nagyon szeretjük a gőzgombócot. Műsorban láttam de én anyósomtól más technikával tanultam általában úgy is készítem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva! Én is másképpen hallotta, ahogy általában készítik, de nekünk ez nagyon jól bevált. Viszont kíváncsi lennék, hogy Te hogy készíted? 😊

      Törlés
  3. Én sem készítettem még gőzgombócot és nem is ettem, de mivel szilvalekváros amit nagyon szeretek biztos, hogy ízlene. Nagyon jól néz ki és biztos, hogy finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösz szépen Lívia! Én is csak egyszer ettem, étteremben, de az nagyon ízlett, ezért is szerettem volna már rég itthon elkészíteni. Finom lett, úgyhogy biztos lesz majd valamikor belőle repeta 😊

      Törlés
  4. Még én sem kóstoltam és készítettem soha. De ami szilvalekváros és mákos is, az csak mennyei lehet. Érdekes az elkészítési módja. Pont a múlt héten készítettem besztercei szilvalekvárt, jó lenne vele kipróbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen kedves Nea! Próbáld ki, biztos ízlik majd nektek is, főleg ha ilyen finom lekvárod van 😊

      Törlés
  5. Már sokat hallottam a gőzgombócról, de még nem ettem és nem is készítettem. Nagyon finomnak látszik a tiéd, egyszer biztosan megkóstolom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen kedves Vanilin, akkor itt az ideje, hogy Te is kipróbáld 😊

      Törlés
  6. Csábító. Lehet, hogy buta kérdés. A tűzhely bekapcsolva marad, ugye?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen kedves Ani. Igen, végig ég alatta a láng, de írtam is, hogy 5 percig ebben a gőzben főztem 😊

      Törlés