2019. január 25., péntek

Almás nudli vanília öntettel


Tálalva - vanília öntettel, fahéjjal és almaszeletekkel

Még fahéj nélkül, közelebbről

Végül ribizlivel tálalva

A szokásos nudlireceptemet kicsit kiegészítettem és gazdagítottam egy almával, egy finom vanília öntettel és fahéjjal....

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg jó puhára főtt, áttört krumpli, kb. 15-20 dkg liszt, 1 nagy alma lereszelve, 1 tojás sárgája, 1 tojás fehérje felverve, csipet só, 3 evőkanál cukor, 3 dkg lágy vaj vagy margarin,
a morzsához: zsemlemorzsa, vaj vagy olaj, cukor, 
a vanília öntethez: fél csomag vanília pudingpor, 2-3 evőkanál cukor, 3-3,5 dl tej, fahéj.

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrtam - ha nagyon lágy lenne adjunk hozzá még lisztet.
Kb. 1 cm vastagra kisodortam, és ujjnyi széles csíkokra vágtam. Kézzel kicsit megsodortam őket, hogy ne legyenek nagyon szögletesek, majd 4-5 cm hosszúra feldaraboltam. 
Bő, forrásban lévő, enyhén sós vízben kifőztem.
Közben elkészítettem a prézlit. Margarinon cukor hozzáadásával megpirítottam a zsemlemorzsát.
A kifőtt nudlikat szűrőlapáttal kiszedtem a vízből, és a prézlibe forgattam.

A vaníliapudingot elkészítettem a tasak utasítása szerint, csak több tejjel, hogy folyósabb öntetet kapjak. Tálaláskor a nudlikat megszórtam cukorral, mellé kínáltam az öntetet, majd a végén meghintettük még fahéjjal is. 
De tálalhatjuk lekvárral vagy más idény-, illetve mirelit gyümölccsel is. 

Mindenképpen nagyon finom!

Elől a megkevert tészta, az áttört krumplival és a reszelt almával,
mögött még a liszt és a tojásfehérje felvert habja

A kisodort és csíkokra vágott tészta

A nudlik feldarabolása, mehetnek a forrásban lévő vízbe

A kifőtt és zsemlemorzsába forgatott nudlik, már a serpenyőben




8 megjegyzés:

  1. Minden kedvenc ízem tányérodon van de sajnos kicsit távolabb :-)) Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Éva! Igen, sajnos messze laktok, nem tudlak megkínálni vele :-) :-)

      Törlés
  2. A nudlit mi is szeretjük. Amikor gombócot készítek, akkor több tésztát állítok össze, hogy maradjon nudlinak is. De csak nudlit is szoktam készíteni, mákosat, diósat vagy fahéjasat szilvalekvárral.
    Nagyon guszta és finom nudlit készítettél.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Mákkal, dióval is nagyon finom lehet, mi általában csak sárgabarack lekvárral szoktuk enni. Ez most kivétel volt :-)

      Törlés
  3. Az őszi-téli időszak minden finomsága benne van. A vanília öntet különösen tetszik hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, finom volt hozzá az öntet és a fahéj is :-)

      Törlés
  4. De jó ötlet! A család nudlirajongó- a bökkenő csak ott van, hogy készíteni kevésbé szeretem. De ezzel az almás változattal meg fogom lepni őket! :-) Köszönöm az ötletet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Melinda! Én is úgy vagyok vele, hogy enni jobban szeretem mint megcsinálni :-) Elég pepecselős munka :-) Próbáld ki, biztos ízlik majd a családnak :-)

      Törlés