2018. december 5., szerda

Banános zabkeksz rozéboros gyümölcsteával


A keksz és a tea együtt...

....és külön-külön, közelebbről...


Itt a tél, vannak napok amikor jobban, van amikor kevésbé mutatja az időjárás, hogy bizony december van már. Megkezdődött az adventi időszak, mi is elkészítettük egyszerű kis koszorúnkat, és meggyújtottuk rajta az első gyertyát.
Ilyenkor esténként jó elkortyolgatni egy forró teát, és mellé elmajszolni egy-két kekszet, puszedlit, főleg ha ezek már szegfűszeg, fahéj és más télies fűszerillatot árasztanak....

Az idei adventi koszorúnk


 A banános zabkeksz
 
Hozzávalók 18 db-hoz: 15 dkg szemes zabpehely, 10 dkg liszt, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 12 dkg margarin, 8 dkg cukor (vagy méz, vagy más édesítő), 1 vaníliás cukor, 1 tojás, kb. 4 dkg mazsola, 1 érett banán, 1 citrom reszelt héja és 1 kiskanál leve, 2 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék,

Elklészítése:
A zabpehely egy részét porrá daráltam, a többit egyben hagytam. Összekevertem a liszttel, a mazsolával és a szódabikarbónával.
A margarint felolvasztottam a mézzel és a cukrral, mikor kicsit kihűlt belekevertem a tojást, majd hozzáöntöttem a zabpelyhes-lisztes keverékhez. Belereszeltem a citromhéjat és a hozzákevertem a citromlével meglocsolt, villával pépesített banánt is.
Az egészet fakanállal jól átkevertem, majd sütőpapírral bélelt tepsibe evőkanállal halmokat raktam, kicsit elegyengettem, és előmelegített sütőben kb 10-12 perc alatt megsütöttem.


A rozéboros gyümölcstea

Hozzávalók 1 liter teához: 9 dl víz, kb. 3-4 evőkanál szárított, magjától megtisztított csipkebogyó )saját szedésű), 4-5 vékony szelet friss gyömbér, 3 kiskanál hibiszkuszvirág tea, 1 kiskanál szárított levendulavirág,  1 kiskanál mazsola, 1 kiskanál aprított aszalt alma, darabka fahéj, pár szem szegfűszeg, méz, 1 dl édes rozébor, citrom.

Elkészítése:
A gyümölcsöket, fűszereket leforráztam, és állni hagytam kb. fél órát. Ekkor leszűrtem, hozzáöntöttem a bort, édesítettem a mézzel, és ízesítettem a citrommal.
A víz és bor arányát aszerint változtathatjuk, hogy boros teát, vagy teás bort szeretnénk inni 😊, de ez az arány szerintem pont megfelelő. Melegen, forrón vagy hidegen egyaránt finom.


A ledarált zabpehely és az olvasztott vaj

A tészta összeállítása, mellette a pépesített banán

A készre kikevert tészta, mehet a tepsibe

A tepsiben, sütés előtt



4 megjegyzés:

  1. A banános zabkeksz finom lehetett, és a formája is jó rusztikus, jó lehetett rágcsálni. A teákat nagyon szeretjük, ismerem együtt a csipkebogyó hibiszkusz teát.
    Persze mi csak filteres változatban használtuk, nem ilyen sokféle finom összetevővel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Finom volt mindkettő, hát még együtt :-)

      Törlés
  2. Ezt jól összepárosítottad finom lehetett ez valóban olyan hideg időkre ideális !

    VálaszTörlés