2017. november 23., csütörtök

Márton kifli




Bár elmúlt már a Márton nap, de egy finom lekváros kiflit megenni sosem késő. Az óbudai kerületi újságban találtam a receptjét, más Márton napi receptek társaságában. S hogy miért kapta a Márton kifli nevet nem tudom, de az a fő, hogy nagyon finom lett...

Hozzávalók a tésztához: 38 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 12 dkg vaj, 5 dkg cukor, 2 tojássárgája, 1 citrom héja, 1 csipet só,
a töltelékhez: nálam őszibarack lekvár, de lehet szilva vagy sárgabarack is,
a tetejére: 1 tojás.

Elkészítése:
A tejben felfuttatjuk az élesztőt. A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a citromhéjat és a tojássárgájákat. Beletesszük a lisztet, a sót, a felfuttatott élesztőt, és jól kidolgozzuk.
Duplájára kelesztjük, majd 3 részre osztjuk. Mindegyiket külön kerek lappá sodorjuk, és 8-8 cikkelyé vágjuk. 1-1 evőkanál lekvárt teszünk rájuk, feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, s így még egy fél órát kelni hagyjuk. Ezután megkenjük tojással, és előmelegített sütőben megsütjük.
Tálaláskor porcukorral hintjük meg.




5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, szeretem a lekváros sütiket.

    VálaszTörlés
  2. Hú ez nagyon finom lehet. Én is nagyon szeretem a lekváros kelt sütiket. Nagyon guszta.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm kedves Éva, Lívia, örülök, hogy Ti is szeretitek a hasonló édességeket :-)

    VálaszTörlés
  4. Odavagyok a lekváros kiflikért! A hétvégén nem terveztem sütni semmit -múlt héten túlzásba vittem-, de mindjárt elcsábulok! :-)

    VálaszTörlés