A Szakácsmustra játék 19. fordulójának háziasszonya Éva, a Takarékos konyha blog írója. Éva Horváth Ilonát választotta, aki Erdélyben, Brassóban született, 1906-ban, s minden idők egyik legnépszerűbb magyar szakácskönyvének szerzője.
A játékra ezt a finomságot választottam Horváth Ilonától, s szívből ajánlom mindenkinek, aki még nem készítette el, netán nem is kóstolta....
A játékra ezt a finomságot választottam Horváth Ilonától, s szívből ajánlom mindenkinek, aki még nem készítette el, netán nem is kóstolta....
Az eredeti hozzávalók és az elkészítés menete, ahogy Horváth Ilona írta:
Hozzávalók: 20 dkg vajaskifli vagy kalács, 3 tojás, 1/2 liter tej, 10 dkg cukor, 3 dkg vaj, 10 dkg darált dió, 10 dkg mazsola, 1/2 dl rum, 1/2 kg alma, 3 kanál barackíz.
Elkészítése:
Az 1-2 napos süteményeket karikákra vágjuk, a tojássárgáját a cukorral és az olvasztott vajjal elkeverjük, hozzáadjuk a tejet, és a felszeletelt süteményre - amit egy mély tálba tettünk -, ráöntjük. Egy ideig benne áztatjuk.
Egy szélesebb tűzálló tálat kizsírozunk, és az áztatott süteményt belerakjuk rétegenként a rumba áztatott mazsolával, dióval meghintve. (Mazsola helyett befőtt cseresznyét vagy meggyet adhatunk.) Az almát vékony szeletekre vágjuk, és a tetejét ezzel beborítjuk. Jó meleg sütőben 30 percig sütjük. Közben a tojásfehérjéből habot verünk, hozzáadjuk a baracklekvárt, és a megsült tészta tetejére öntjük, elsimítjuk. 10-15 percig gyenge tűznél még addig sütjük, amíg a hab jól felemelkedik, és kissé megpirul.
Tűzálló tálban tálaljuk, vagy ha tepsiben sütöttük, kockákra vágva adagoljuk.
Én kifliből készítettem, 4 db-ból, ez pont 20 dkg volt, és egy 18x30 cm-es kis méretű tepsi tele lett vele. Annyit változtattam az eredeti recepten, hogy a kifliszeleteket mindjárt a tepsibe tettem, ott még szárazon rétegeztem, közéje is tettem pár kanál lekvárt, majd a végén öntöttem le a tejes-tojásos egyveleggel. És nekem a végén elég volt rá két nagyobb alma.
Egy szélesebb tűzálló tálat kizsírozunk, és az áztatott süteményt belerakjuk rétegenként a rumba áztatott mazsolával, dióval meghintve. (Mazsola helyett befőtt cseresznyét vagy meggyet adhatunk.) Az almát vékony szeletekre vágjuk, és a tetejét ezzel beborítjuk. Jó meleg sütőben 30 percig sütjük. Közben a tojásfehérjéből habot verünk, hozzáadjuk a baracklekvárt, és a megsült tészta tetejére öntjük, elsimítjuk. 10-15 percig gyenge tűznél még addig sütjük, amíg a hab jól felemelkedik, és kissé megpirul.
Tűzálló tálban tálaljuk, vagy ha tepsiben sütöttük, kockákra vágva adagoljuk.
Én kifliből készítettem, 4 db-ból, ez pont 20 dkg volt, és egy 18x30 cm-es kis méretű tepsi tele lett vele. Annyit változtattam az eredeti recepten, hogy a kifliszeleteket mindjárt a tepsibe tettem, ott még szárazon rétegeztem, közéje is tettem pár kanál lekvárt, majd a végén öntöttem le a tejes-tojásos egyveleggel. És nekem a végén elég volt rá két nagyobb alma.
A kiflik megszórva dióval, mazsolával |
A második réteg |
Ráöntve a tojásos-cukros-vajas tej |
Kicsit pihentetve, hogy a kiflik beszívják a tejet |
Telerakva az almaszeletekkel |
A sütés vége felé rákerül a tojáshab is |
Nagyon guszta igen finom lehet! Olvastam már ezt a receptjét de még eddig nem készítettem el, rövidesen pótlom ezt a mulasztásomat:-)) Örülök hogy játszol!
VálaszTörlésKöszönöm Éva! Én is örülök, hogy játszhattam, és hogy felkeltetted az érdeklődésemet Horváth Ilona iránt :-)
TörlésEgyből nagyon éhes lettem. Fínom lehetett.
VálaszTörlésKedvemre való finomság. Én is régóta készülők elkészíteni. Van is egy Horváth Ilona szakácskönyvem 1977-ből a X. kiadás, és benne is van a máglyarakás. Jól néz ki a sütid és biztos, hogy finom is.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Ezek szerint Te is szereted a Horváth Ilona recepteket :-)
TörlésNagyon szeretem én is, gyönyörű lett! :-)
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa!
TörlésHorváth Ilona receptjein nőttem fel :) bármelyiket készítettem el a könyvéből, az mindig jól sikerült. Ez az egyszerűnek tűnő máglyarakás is kitűnő, jó választás volt részedről.
VálaszTörlésKöszönöm Vicuska! Te is készítettél már valamit Éva játékára Horváth Ilona receptjeiből? :-)
TörlésHűű! :) Istenien néz ki! :) Én még nem csináltam ilyet, de hamarosan sort kerítek rá. :)
VálaszTörlésKöszönöm Vanilin! Jó étvágyat és sok sikert hozzá :-)
Törlés