Egy finom csatni sült húsokhoz, pecsenyékhez. Aki szereti az indiai ízvilágot, és az édes-csípős párosítást, annak biztos ízlene.
A füge Apukám kertjében termett. A másodérés csak úgy ontja a finom édes fügéket, így hát kár lett volna kihagynom ezt a pikáns, színes mártást....
Hozzávalók, amiből most készült: 50 dkg füge, 60 dkg alma, 1-2 nagyobb hagyma, 3 kisebb pritaminpaprika, 2 hegyes erős zöldpaprika, 4-5 kis erős paprika (csili), vagy ízlés szerint, ki mennyire szereti az erőset, 1 maroknyi mazsola, 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint 1-2 evőkanál almaecet és pár csepp édesítőszer (vagy cukor, de nem kell sok, mert az alma és a füge is édes), fél evőkanál gyömbérpor, 1-2 késhegynyi őrölt szerecsendió,- szegfűbors- és szegfűszeg, 1 mokkáskanál római kömény, 2 kiskanál őrölt mustármag, ízlés szerint őrölt bors, 1 kiskanál só, és csak a színe kedvéért 1 kiskanál paradicsompüré és egy-két késhegynyi őrölt pirospaprika.
Elkészítése:
Az összes gyümölcsöt, zöldséget összedaraboltam, és az ecet kivételével a többi hozzávalóval elkezdtem főzni. Az ecetet csak kicsit később adtam hozzá, közben többször kóstoltam, hogy kell-e még valamelyik fűszerből, ízesítőből adni hozzá.
Ha nagyon sűrű lenne, főzés közben kevés vizet adhatunk hozzá, hogy ne égjen le. Amikor minden megpuhult, el is készült.
Fogyaszthatjuk így frissen, de üvegekbe töltve, télire is eltehetjük. Ekkor a tetejére késhegynyi szalicilt tegyünk, és száraz dunsztba téve hagyjuk kihűlni.
Ha nagyon sűrű lenne, főzés közben kevés vizet adhatunk hozzá, hogy ne égjen le. Amikor minden megpuhult, el is készült.
Fogyaszthatjuk így frissen, de üvegekbe töltve, télire is eltehetjük. Ekkor a tetejére késhegynyi szalicilt tegyünk, és száraz dunsztba téve hagyjuk kihűlni.
Elkezdjük főzni |
Igen valóban kár lett volna kihagyni. Isteni finom lehet. De jó is, akinek az apukája csodás kertészkedő ember.
VálaszTörlésKöszönjük Lívia! Igen, Apukám sokat dolgozik a kertben, a virágokkal is és a konyhakerttel is, és meg is látszik az eredménye :-)
TörlésCsodás ízű lehet! Nagyokat nyelek közben ahogy nézem pedig ilyet eddig még nem kóstoltam:) Mesés kertje van Apukádnak !
VálaszTörlésKöszönöm Éva! Egyszer próbálj ki egy keveset elkészíteni, biztos ízleni fog :-)
TörlésApukám nevében is köszönjük a dicséretet!
Ez valami csodás lehet! Ha találok még fügét valahol, elkészítem! Köszi a receptet! :)))))
VálaszTörlésKöszönöm Verus! A másodtermés még érik, és ha nem jönnek fagyok, akkor lesz még füge :-)
TörlésRajongok az ilyen különleges ízvilágért, kár, hogy aranyárban mérik a fügét, szívesen elkészíteném.
VálaszTörlésKöszönöm Nea! Itt nálunk a piacon is nagyon drágán árulják, szerencsére Apukámnak terem, különben én sem készítettem volna sok mindent belőle :-)
TörlésHát az nem semmi ami ehhez a csatnihoz kell.
VálaszTörlésNem is tudom hol lehet azt a sok mindent beszerezni.
Ez olyan mint a kőleves /a mesében/,Kicsi füge és még rengeteg hozzávaló. Fő az, hogy a vége jó!
Gratulálok,és jó étvágyat kívánok hozzá!
Köszönöm, biztos meglesz hozzá a jó étvágy, főleg mert jó erősre csináltam :-)
TörlésSzerencsére nem gond a fűszerek beszerzése, mert a római köményt leszámítva alapfűszerek kellenek hozzá, amit minden üzletben megkapni. És a római kömény - ami a jellegzetes, pikáns indiai ízt adja - is kapható nagyobb üzletekben.
Aki ismeri a csatnikat, az "kőlevesnek" ezt nem mondaná. Ennek az alapja a füge és alma, ami egy az egy arányban van benne, meg egy kis hagyma és erős paprika, ami fontos, aztán a többi fűszer, amitől csatni lesz csatni....
Jól mondtad Anyucim 😃 igazi pikáns finomság imádjuk is az ízek kavalkádját 😂
VálaszTörlésKöszönöm, aranyos vagy :-)
Törlés