2016. január 19., kedd

Citromos csirke paprikás bulgurral


Tálaláskor egy citromszeletet kínálhatunk hozzá...

A Nők Lapjában láttam meg ezt a finom sült csirke mellet, pikáns bulgur körettel. S mivel bulgurt még nem ettünk, így most kipróbáltam, ami nagyon jó választás volt....

A bulgur tulajdonképpen tört búza. Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik.  A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik. Felhasználáskor elég csak vízben megfőzni.

Kicsit közelebbről

Hozzávalók nálam, 2 személyre, a bulgurhoz: 12 dkg bulgur, só, olívaolaj, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 15-20 dkg kápia vagy pritaminpaprika, 1 csapott evőkanál frissen tört római kömény, petrezselyemzöld, 
a csirkéhez: kb. 30 dkg csirkemellfilé, só, őrölt bors, szárnyasokhoz való fűszerkeverék, 1 gerezd zúzott fokhagyma, petrezselyemzöld, fél citrom leve.

Elkészítése:
A bulgurt főzzük ki sós vízben, ha megpuhult szűrjük le, és keverjük el 1 evőkanál olívaolajjal. Az apróra vágott hagymát dinszteljük meg 2 evőkanál olívaolajon, majd adjuk hozzá a felkockázott paprikát, és együtt pároljuk puhára (de azért még roppanós maradjon a paprika). 
Ha kész, keverjük el a bulgurral, majd adjuk hozzá a római köményt és a finomra vágott petrezselymet.
A csirkemellet vágjuk fel nem túl vékony szeletekre, sózzuk, fűszerezzük. Olívaolajon mindkét oldalát süssük készre, majd locsoljuk meg citromlével és forgassuk meg az apróra vágott petrezselyemben.

Nagyon finom!

A még nyers szemek



5 megjegyzés:

  1. Elég bátor vagy, hogy minden ismeretlent ki mersz próbálni.
    De hát így tudja meg, így ismerheti meg az ember -asszony - azt amit eddig nem ismert.
    Talán be is válik, más alkalomra is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, de nem kellett hozzá nagy bátorság, mert mindenhol csak jót olvastam róla :-) Nagyon finom volt, érdemes volt kipróbálni!

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki, jöhet ebédre egy jó nagy adag. :)
    Bulgurt még én sem kóstoltam, kíváncsi lennék milyen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Okki! Próbáld ki egyszer, állítólag nagyon egészséges!
      Hogy milyen íze van, hát nem is tudom :-) a rizsre szerintem nem hasonlít, de finom :-)

      Törlés