2015. november 12., csütörtök

Smørrebrød, avagy a dán vajaskenyér


Az összes szendvics egy tálon

A "Lássunk világot a konyhában" második fordulójában skandináv ételeket kell készíteni.
Én a smørrebrød-ot, a dánok vajas kenyerét választottam, amit általában barna kenyérből készítenek, fűszeres vajjal kennek meg, és különféle húsokat, kagylót, halakat, sajtokat, salátákat stb. tesznek rá.

Jól csúszott mellé a finom dán sör, a Tuborg

Hozzávalók nálam: 7 szelet magvas rozsos barna kenyér,
a fűszeres vajhoz: 10 dkg vaj, kb. egy fél tejszínes krémsajt, só, bors, petrezselyemzöld, snidling, kakukkfű - nálam citrom illatú -,  kápia paprika darabkák,
a remulád mártáshoz: majonéz 1 tojássárgájából, 1,25 dl olajból, 2 kiskanál porcukorból, 2 kiskanál mustárból; 3 evőkanál tejföl, citromlé, só, 2 savanyú uborka, snidling, 2 újhagyma, petrezselyemzöld, friss tárkony,
és az egyéb feltétek: 2-3 szelet sonka, 1 főtt tojás, fekete kaviár, 5 dkg füstölt lazac, néhány szeletke füstölt sajt, szardella paszta, pár apró paradicsom, kápia paprika karikák, salátakeverék, 2-3 citrom karika, 1-2 szál snidling.

Elkészítése:
Először a fűszeres vajat készítettem el. A szoba hőmérsékletű vajat habosra kevertem sóval, borssal, hozzáadtam a krémsajtot, valamint a többi fűszereket és a paprika darabkákat.
A remulád mártáshoz a tojássárgáját kikevertem a cukorral és a mustárral, majd habverővel tovább kevertem, közben lassan, fokozatosan csurgattam hozzá az olajat. Ezután citromlét csepegtettem bele, hozzáadtam a tejfölt, az őrölt borsot, és a sót. A savanyú uborkát, az újhagymát és a zöldeket apróra vágtam, és hozzákevertem a mártáshoz.
A kenyereket megkentem a vajkrémmel, megpakoltam a finomságokkal, és amennyire sikerült, kicsínosítottam őket.

Nagyon finomak lettek! Azt hiszem semmi extrára nincs szükség hozzá, amit itthon ne tudnánk beszerezni vagy elkészíteni. Hogy mennyire hasonlít az eredeti "vajaskenyerekhez" azt nem tudom, de nekünk nagyon ízlett.

Közelebbi képek a szendvicsekről: a sajton a szardella paszta, középen a remulád mártás 
a kaviárral, mögötte lazac

Ezen is lazac, kaviár, sonka és rajta remulád mártás, alattuk pedig - mint minden szendvicsen - a fűszeres vaj






6 megjegyzés:

  1. Nagyon jól sikerült!Köszönöm,hogy ismét küldtél receptet!

    VálaszTörlés
  2. Fantasztikusak ! Mint egy-egy kis műalkotás! Szinte kár megenni....
    De most a viccet félretéve - tényleg mutatósak, de jó sok munka lehet, mire az ember egy nagyobb társaságnak ilyeneket készít. (hogy a "bekerülési összegről" szó se essen....)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari! Nekem is tetszettek :-) Ezt a kis adagot készítettem csak, de nekünk elég volt. Valóban, amilyen kevés, olyan sokat dolgoztam vele, aztán gyorsan megettük :-) Kicsit dorbézoltunk :-)

      Törlés