2015. november 9., hétfő

Malacsült édeskrumplival és őszi zöldségekkel



Az édeskrumpli vagy más néven batáta egy nagyon finom, Közép-Amerikai eredetű, krumpliszerű zöldségféle. De csak szerű, mert míg a krumpli gumó, addig az édeskrumpli maga a gyökér. Két fő fajtája van, az egyik világos húsú és lilás héjú, a másik a narancssárga húsú és sárgás héjú. Most ebből az utóbbi fajtából készítettem.
Aki nem ismeri, annak is érdemes egyszer kipróbálni, mert biztos ízleni fog!


Hozzávalók a húshoz: 70-80 dkg bőrös malaccomb, só, bors, 4-5 gerezd fokhagyma, sertéshúshoz való fűszerkeverék, pár ágacska friss rozmaring, kevés zsír vagy olaj,
a zöldségek: 1 közepes vagy nagyobb édeskrumpli, 1 szál nagyobb sárgarépa, 1 közepes cékla, 3-4 lila hagyma, 8-10 kicsi vöröshagyma, 2-3 szelet pritaminpaprika, 2-3 kis erős paprika, sült krumpli fűszerkeverék.

Elkészítése:
Először a húst kezdjük sütni. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. Kevés zsírt vagy olajat teszünk alá, felöntjük kevés vízzel, és lefedve, tűzálló tálba téve, sütőben félig-háromnegyedig puhára megsütjük, pároljuk.
Ekkor a hús köré körbe szórjuk a zöldségeket, sózzuk, fűszerezzük. A hagymákat a többi zöldség tetejére tesszük, hogy ne nagyon főjenek szét. Egy két friss rozmaring ágacskát is adhatunk ismét hozzá. Újra lefedjük, visszatesszük a sütőbe, és készre sütjük. Arra ügyeljünk, hogy ha teljesen elpárolgott a víz alóla, kicsivel pótoljuk.

A hozzávalók - az édeskrumpli hátul van

Elkezd sülni a malachús

A zöldségek. Hátul a nagyobb karikák az édeskrumplik.

A malac már a zöldségekkel sül tovább



12 megjegyzés:

  1. Micsoda szín- és ízkavalkád! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon látványos! Már gondolkodtam a termesztésén. Úgy hallottam, hogy a kártevői még nem értek ide.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Sok sikert hozzá! Ha van hol termeszteni, akkor megéri, mert elég drága.

      Törlés
  3. Ez megint egy fejedelmi tál! Nagyon guszta! Ezt a krumplit még nem kóstoltam csupán főzős műsorokban láttam! Szóljál ha esetleg soknak bizonyulna nektek?:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, de sajnos nem volt sok :-) Majd legközelebb szólok :-)

      Törlés
  4. De jól néz ki! A husi is, de a színes köret még inkább. Még nem ettem batátát, sőt céklát sem ilyen módon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gerdi! Finom a cékla így sütve, párolva, már máskor is használtam körethez. A Batáta nekem is új, de mindjárt ízlett .-)

      Törlés
  5. Csodás szín- és ízkavalkád ami finom lehetett. Nagyon jól néz ki minden. Batátát még nem ettem, de egyszer kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Próbáld ki nyugodtan, mert biztosan nektek is ízleni fog.

      Törlés
  6. Nagyon guszta ételt készítettél Katalin! Sült céklát már én is készítettem, nekünk is ízlett. Az édesburgonyát is megkóstoltuk már, de arról éppen nincs képem, de az is tetszett a családnak.

    VálaszTörlés