2015. november 14., szombat

Finn diós koszorú



A "Lássunk világot a konyhában" második fordulójában skandináv ételeket kell készíteni.
Néhány napja már elkészítettem a smørrebrød-ot, a dánok vajas kenyerét. Most pedig egy karácsonyi édességet is szeretnék erre a játékra bemutatni, a finn diós koszorút. Ezt Lajos Mari receptjei közt találtam, amit nagyon kicsi változtatásokkal készítettem el..


Hozzávalók a tésztához: 25 dkg finomliszt, 5 dkg cukor, 2-2,5 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 1 tojás, 5 dkg margarin, 1 csapott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék,
a töltelékhez: 7 dkg margarin, 5 dkg cukor, 10 dkg dió, fél citrom reszelt héja
a tetejére: fél kiskanál olaj, 1 tojás, 2 evőkanál mandulaforgács.

Elkészítése:
Az élesztőt 1 kiskanál cukorral felfuttatjuk a fele tejben. A tojássárgáját elkeverjük a cukorral, a fűszerkeverékkel, az olvasztott margarinnal, a maradék tej háromnegyed részével és a felfuttatott élesztővel. Ezt a keveréket hozzáadjuk a liszthez, és a megmaradt tejből annyit öntünk még hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Hólyagosra dagasztjuk, és letakarva kétszeresére kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A diót apró darabosra vágjuk. A margarint simára keverjük a cukorral, hozzáadjuk a diót és a citromreszeléket.
A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, rákenjük a tölteléket, feltekerjük, és a tepsibe emeljük. Benne kör alakban meghajlítjuk, két végét összenyomjuk. Tetejét 2-3 cm-enként mélyen bevágjuk - úgy hogy 16 szeletet kapjunk - de nem vágjuk át teljesen. A vágás mentén keletkező szeleteket felváltva kifelé-befelé igazítjuk. Ismét kelesztjük kb. 20 percig. A koszorú tetejét megkenjük az olajjal elkevert tojással, és megszórjuk a mandulaforgáccsal. Előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük.

A diós töltelék kikeverése

A töltelék a kisodort tésztán

A megformált koszorú

Tojással megkenve, mandulaforgáccsal megszórva - sütésre készen



5 megjegyzés: