2014. június 18., szerda

Kapros-túrós pogácsa




Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 25 dkg tehéntúró, 25 dkg margarin, 1 tojás, 2 dkg élesztő, só, 1 csokor apróra vágott kapor,
a kinyújtott tészta megkenéséhez és a tetejére: 1-1,5 tojás, reszelt trappista, bacon szalonna.

Elkészítése:
A hozzávalókat (lisztet, túrót, margarint, sót, tojást, kaprot) elkevertem, belemorzsoltam az élesztőt, jól egybegyúrtam, majd egy éjszakára hűtőbe tettem pihenni.
Másnap a tésztát téglalap alakúra kinyújtottam, szimplán, majd duplán hajtogattam, közötte tojással megkentem.
A szimpla hajtáshoz először bal oldalról hajtottam be a tészta 1/3-át, majd jobb oldalról ráhajtottam a fennmaradó 1/3 részt, így három rétegű tésztát kaptam.
A dupla hajtáshoz újra téglalap alakúra nyújtottam a már hajtogatott tésztát, és most a bal oldali 1/4-ét hajtottam be a tészta feléig, majd ugyanezt tettem a jobb oldali 1/4-ével is. Végül az egészet ketté hajtottam, így négy rétegű tésztát kaptam.
Ezután kisodortam, közel 2 cm vastagságúra, tetejét éles késsel bevagdostam, és 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Tepsibe tettem, tetejét megkentem a maradék tojással, megszórtam reszelt sajttal, és mindegyik tetejére egy bacon darabot tettem.
Előmelegített sütőben, közepes lángon szép piros-barnára sütöttem.
Finomak lettek, még másnap is, de frissen, langyosan voltak a legjobbak.

A pihentetett tészta

Az első, a szimpla hajtogatás után

A második, a dupla hajtogatás kezdete...

...és a tészta a hajtogatás után

A kiszaggatás

Tepsiben



8 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek jót lehetne beleharapni! Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Katalin! Sajnos sok mindent el mulasztottam a blogodon, sok minden kozbe jott nekem, es jo par hetig nem blogoztam...most meg a lanyom hazuknal vagyok kutyuskakra vigyazni egy honapig. Az o gepet is hasznalom ekezet nelkul.
    Imadom a finom turos kapros pogacsadat, jol at is neztem a receptet, es a fotok a keszitesehez is tanulmanyosak. Okvetlen ki fogom probalni, mert nagyon jol nez ki, guszta, es finom.

    Milyen gyonyoru Erdelyi taj reszen jartatok vakaciozni. Nagyon szepek az osszes fotok. Szeretnek en is egyszer eljutni Erdelyben es meglatogatni a rokonaimat. Nem is ismerek senkit ott a rokonsagban. Sok fele finomsagokat es azt a fantasztikuss joghurtos desszertet is el fogadnam!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Elisabeth! Igen, Erdély továbbra is gyönyörű :-) sokfelé jártunk, és szép időnk is volt hozzá.

      Törlés
  3. Jól gondolom Katalin, hogy ez a pogácsa igazi régi időkből való finomság? A férjem kedvencei a pogácsák, neki bármelyik jöhet. Nagyon guszták és én például nagyon szeretem a kaprot, ezt a finom zöld fűszert.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! A receptet az Interspar-ban találtam, egy kis receptes szórólapon, még húsvét előtt. De lehetséges, hogy a régi időkből vették :-)

      Törlés
  4. Nagyon szeretem a kapros dolgokat, a pogácsákat főként. Olyan harapni valóak lettek a pogácsáid!

    VálaszTörlés