2012. október 12., péntek

Eszterházy rostélyos



Ismét az Ízőrzők egyik adása - a szigligeti -, adta az ötletet, hogy Eszterházi rostélyost és hozzá krumplifánkot készítsek. Kicsit változtattam rajta, néztem más recepteket is, mivel ilyet még nem főztem. Nagyon finom lett így együtt mindkettő.

Hozzávalók a rostélyoshoz, az én változatomhoz: kb 80 dkg rostélyos (csonttal együtt, amiből leves lett), 2 nagyobb szál sárga- és egy fehérrépa, 1 nagyobb hagyma, egy darabka zellergumó, só, őrölt bors, néhány szem feketebors, szegfűbors, és rózsabors, 2-3 babérlevél, citrom, 2 kiskanál cukor, 1-2 kiskanál mustár, 1,5 dl fehér bor, egy-két evőkanál kanál tejföl és liszt,
a krumplifánkhoz: 50 dkg krumpli, 15 dkg liszt, 1-2 kanál kukorica liszt, só, őrölt bors és szegfűbors.

Elkészítése:
A húst vékonyra felszeleteltem, kiklopfoltam, sóztam, megszórtam őrölt borssal, tálba tettem.
A szeletek közé szórtam a háromféle szemes borsot, a babérleveleket, és annyi olajat öntöttem rá, hogy nagyjából ellepje a húst. Az olajat és a borsszemeket majd a készítésekor fel lehet használni.
Két napig hűtőben tároltam, ebben a pácban. Ezután a húst hirtelen kisütöttem a pác olajának egy részében, majd kivettem a szeleteket. A visszamaradt olajon megdinszteltem az apróra vágott hagymát és - a képeken látható módon feldarabolt - zöldségek felét. Felöntöttem vízzel, hozzáadtam a babérleveleket és a szemes borsokat, és elkezdtem főzni. Ha kell még sózzuk.
A többi zöldséget külön megpároltam a pác megmaradt olajában, sóztam, borsoztam, a már főlő hús szaftjából rámertem egy kicsit, és csak annyira pároltam meg, fedő alatt, hogy roppanósak maradjanak. Közben a húshoz hozzáadtam egy-két citromhéj csíkot és a mustárt is, majd amikor már jó háromnegyedig megpuhult, a fehérbort is hozzáöntöttem, és készre főztem.
Ekkor kivettem a húsokat, liszt és tejföl keverékével behabartam, és ízesítettem még egy kis citromlével. A cukrot megpirítottam, felengedtem vízzel, és hozzáöntöttem a szafthoz, valamint a külön megpárolt zöldségeket is hozzákevertem, majd a szaftba visszatettem a hús.
A hússal együtt megfőtt szemes borsok nagyon pikáns ízűek lettek, szintén jól megpuhultak.
A frissen kisütött krumplifánkokkal tálaltam. A krumplifánkokhoz a krumplit megfőztem, áttörtem, sóztam, hozzáadtam a liszteket, a tojásokat, fűszereztem, és jól átgyúrtam. Kisodortam, kiszaggattam, és olajban kisütöttem. Ízben nagyon jól harmonizált a rostélyoshoz.

A leírása kicsit hosszúra sikeredett, elkészíteni egyszerűbb.

A hús pácolása

A hússzeletek főzésének megkezdése

A bor hozzáadása a már majdnem kész húshoz

A krumplifánkok kiszaggatása......

....és a kisült fánkok



8 megjegyzés:

  1. Ó de nagyon guszta! Nagyon finomat főztél. Látom az Ízőrzők megteszik a hatásukat?:-))

    VálaszTörlés
  2. Ez igen, szívesen megkóstólnám:)

    VálaszTörlés
  3. Hát ez hétvégére nagyon jó lenne, a fiúk imádnák:) Krumplis fánkot szoktam készíteni szaftos húsokhoz, de ilyen rostélyost még nem készítettem. Szép hétvégét:)

    VálaszTörlés

  4. Éva, Kati, Trollanyu, köszi! Nektek is szép hétvégét és jó főzőcskézést kívánok :)

    VálaszTörlés
  5. Már a krumplifánkod is nagyon tetszett az előző bejegyzésben, de így együtt annyira guszta, mindenképpen kipróbálandó! :)

    VálaszTörlés
  6. Guszta, én eddig egyszer készítettem, de talán majd nemsokára ismétlek...

    VálaszTörlés
  7. Nagyon csábító, így ahogy van! A krumplifánkot külön is szívesen elmajszolnám.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Katalin, csak nyelek nagyokat ettől a sok finomságtól... :)))

    VálaszTörlés